Herfst!

Er zit dermate veel vaart in de atmosfeer, dat we voorlopig in herfstachtige omstandigheden blijven. Bovendien zou het mij niet verbazen als er ergens in de komende tijd een serieuze storm uit de bus komt, windkracht 9. Bij al deze onstuimigheid is het aanhoudend zacht met morgen temperaturen die eind april niet zouden misstaan. Die milde lucht wordt in vliegende vaart over ons land gevoerd.

Vanavond en vannacht is het nog relatief rustig, met aan de kust veelal windkracht 6. Verspreid valt er wat lichte regen of motregen. In eerste instantie koelt het een paar graden af, maar vannacht loopt de temperatuur geleidelijk op. En die temperatuurstijging gaat morgen overdag verder.

Tegelijkertijd trekt morgenochtend de zuidwestelijke wind fors aan, naar (vrij) krachtig boven land en krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft, aan de kust. Het is bewolkt en in de oostelijke helft van het land is het ’s ochtends wat aan het miezeren. Opvallend zijn de hoge temperaturen; in de meeste provincies wordt het 14 graden, her en der zelfs 15 graden.

De winter is ook de rest van de week ver te zoeken. Woensdag en donderdag zijn volwaardige regendagen, waarbij donderdag de wind aan zee tot stormachtig, kracht 8, aantrekt. Niet alleen bij ons is het nat en onstuimig, dat geldt ook voor Duitsland, de Britse eilanden, Ierland en Zuid-Scandinavië. In Zuidwest-Noorwegen wordt tot en met zaterdag meer dan 200 millimeter regen verwacht.