‘Grafbescherming als ode aan schrijvers’

De Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) zet een fonds op ter bescherming van grafmonumenten van Nederlandse schrijvers. „Het wordt tijd dat we iets terugdoen voor de schrijvers die ons groot hebben gemaakt”, zegt directeur Ari Doeser.

Waarom zoveel koude drukte over wat stenen met knekels eronder? Schrijvers eer je toch door hun boeken te lezen?

„Door graven te beschermen, houd je de herinnering aan schrijvers levend. Het is een ode aan de doden. En een eerbewijs aan de mensen waar wij ons bestaan aan te danken hebben.”

Uw bond stelt zelf 50.000 euro ter beschikking. Zwemt u soms in het geld?

„Wij willen ons honderdjarig bestaan groots vieren, daar hebben we jaren voor gespaard. We doen twee dingen. We blikken naar de toekomst met een digitaliseringsproject. En we kijken naar het verleden met het fonds voor de schrijversgraven. Uit diverse publicaties blijkt dat slordig wordt omgesprongen met dit culturele erfgoed. Daar willen we samen met anderen iets aan doen. Door mijn bestuur ben ik gevraagd op zoek te gaan naar nóg eens 50.000 euro. Als ik die sponsors vind, hebben we voldoende geld in kas om eerst een inventarisatie te maken van de schrijversgraven. Als die er is, kunnen we zorgen dat ze snel op een monumentenlijst komen. Daarna kunnen we een begin maken met de renovatie van graven die er slecht aan toe zijn.”

Veel belangrijke schrijvers hebben helemaal geen graf. Ze zijn gecremeerd, of hun graf is geruimd.

„Helemaal waar. We hadden hier veel eerder mee moeten beginnen. Dit probleem hoop ik binnenkort met het Letterkundig Museum te bespreken. Aan wat voor oplossing ik denk? Een virtueel monument voor grafloze schrijvers. Op internet of in het museum.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens