Gerard Kleijn

Zijn lijnen zijn springerig en uitdagend, hij heeft een vol en brassy geluid. Daarmee lijkt jazztrompettist Gerard Kleijn niet de ideale figuur om het melancholische jeugdwerk van componist Erik Satie (1866-1925) nieuw leven in te blazen. Maar Le Flirt de Satie overtuigt omdat Kleijn, anders dan de Franse pianist Jacques Loussier, niet koos voor brave verjazzde klassiek maar voor frisse volbloed jazz met andere titels. Het luchtig dansende Le Jardin d`Amour is Satie`s Gymnopedie nr.1 en het stotende James Brown dans Les Balkans is het eerste deeltje van Gnossienne.

Ook de vijf andere delen van die serie, geschreven omstreeks 1890, komen aan bod op deze live-cd uit een club in Basel. Behalve Kleijn zelf zorgde ook pianist Franck Amsallem en basssist Paul Berner voor de bewerkingen van deze piano-muziek. Die werd hier begin jaren `70 ongelooflijk populair door de uitvoeringen van Aldo Ciccolini en Reinbert de Leeuw. Waarom Gerard Kleijn er op viel, valt te lezen op www.gerardkleijn.com.

Grard Kleijn Group: Le Flirt de Satie (BMGCD 005). Distr. Baltic.

    • Frans van Leeuwen