Geen soep van een varken

Varkenssoep is voedzaam en goedkoop, en daarom goed voor de armen, vindt de organisatie Solidarité des Français. Maar ze mag haar soep niet uitdelen in Parijs. Dat verbod is voorlopig onaantastbaar, zo besliste de hoogste rechterlijke instantie, de Conseil d’Etat. Varkenssoep is een gevaar voor de openbare orde.

De rechter heeft gekeken op de website van de extreem-rechtse Solidarité des Français, www.association-sdf.com. Daar blijkt dat de organisatie varkenssoep opdient als middel tot uitsluiting van daklozen die geen varkensvlees eten op grond van joodse of islamitische religieuze voorschriften. „Geen soep, geen dessert”, schrijft SDF. En: „De onzen [gaan] voor de anderen.” Het verbieden van varkenssoep ziet Solidarité des Français als teken van ‘islamisering’ van de Franse wet.

De rechts-radicale varkenssoep is niet het enige voorbeeld van het ideologische spel met betekenissen van de organisatie. Zo betekent de afkorting SDF zowel ‘sans domicile fixe’ (dakloos) als ‘solidariteit der Fransen.’

Solidarité des Français deelt sinds 2004 varkenssoep uit en is herhaaldelijk geconfronteerd met verboden. Maar begin dit jaar gaf de bestuursrechter de organisatie gelijk, toen ze in beroep was gegaan tegen wat ze beschouwde als een aantasting van het grondrecht van betoging. De Conseil d’Etat heeft nu de schorsing van het verbod weer ongedaan gemaakt. Solidarité des Français heeft aangekondigd daartegen in beroep te gaan bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.