Eigenaar wil collectie militaire voertuigen terug

AMSTERDAM, 8 jan. Eigenaar Jaap de Groot wil zijn collectie van ruim 300 militaire voertuigen terughebben uit het Liberty Park in Overloon. Volgens de oud-industrieel is voorlopig beslag gelegd op zijn verzameling. Liberty Park ontstond in mei 2006, toen De Groot zijn collectie, die tot dan toe in het Marshall Museum in Zwijndrecht stond, onderbracht bij het voormalige Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon. Volgens De Groot heeft het bestuur van Liberty Park, dat onder leiding staat van oud-minister van Defensie Bram Stemerdink, hem vanaf het begin buitengesloten. Zijn collectie vertegenwoordigt volgens hem een waarde van 30 miljoen euro. Ook zouden de 1,5 miljoen euro die hij het Liberty Park heft geleend, nog niet zijn terugbetaald. De Groot is vooral boos dat het Liberty Park zonder overleg een Amerikaanse tank aan Canadese veteranen heeft verkocht. ”Het Liberty Park heeft er 90.000 euro voor gekregen. Alleen dat telt, niet het feit dat de tank tot ons cultureel erfgoed behoorde.” De Groot zegt dat hij op 30 december een rechtszaak heeft aangespannen tegen het Liberty Park. Liberty Park wil niet reageren zolang voorzitter Stemerdink in het buitenland verblijft. Bij de rechtbank in Den Bosch is van een aanklacht niets bekend.