De punchline

Foto Bas Czerwinski 21-12-2006, ZOETERMEER. RAPPER MR. PROBZ. FOTO BAS CZERWINSKI Rapper Jiggy Djé
Foto Bas Czerwinski 21-12-2006, ZOETERMEER. RAPPER MR. PROBZ. FOTO BAS CZERWINSKI Rapper Jiggy Djé Czerwinski, Bas

„Ik houd van rappers die in hun eigen wereld zitten en heel erg in zichzelf geloven maar ook in staat zijn om dat aan anderen over te brengen. Ik kan heel opschepperig zijn in mijn raps maar wanneer ik bij de bakker ben, zeg ik echt niet tegen de bakker: ‘hé fokking bakker, ik ben Jiggy Djé’; dan wacht ik netjes in de rij op mijn beurt. Het zijn verschillende kanten van mijn karakter. Ik kan zenuwachtig zijn voor een presentatie op school maar wanneer ik als rapper op een podium sta voor tweeduizend mensen, ben ik net zo kalm als wanneer ik thuis zit.”

Rapper Jiggy Djé (25) uit Amersfoort behoort met zijn vurige rapstijl propvol metaforen, taalvondsten en borstgeklop tot de absolute top van de Nederlandstalige hiphop.

Jiggy Djé debuteerde vorig jaar als soloartiest met het album Noah’s Ark dat hij uitbracht op zijn eigen, gelijknamige platenlabel. Eerder maakte hij naam als lid van rapgroepen DAC en Kohfie Konnect. Hij gaf zichzelf de eretitel ‘Keyser Punchline’ omdat hij vindt dat geen van zijn collegae zo spitsvondig en virtuoos is met taal als hijzelf.

„Een punchline is net zoiets als een ouderwetse Nederlandse mop, alleen duurt het bij een mop tien minuten voordat ze bij de clou komen terwijl ik dat vereenvoudig tot twee maten en het liefst meerdere clou’s laat passeren. Het gebruik van metaforen in rap is een uitstervende kunstvorm, omdat het veel tijd kost zo’n tekst te maken. Het gaat om creativiteit. Er zijn zoveel rappers die dezelfde metaforen gebruiken; ik hoorde laatst Snoop Dogg weer rappen dat zijn raps vloeien als water. Kom op man, denk ik dan, we zijn toch alweer een paar jaar verder dan dat.”

„Een favoriet van mij is Big L, die rapte: ‘I’ll stick my dick in your ear and fuck what you heard’. Het is een creatieve formulering en het klinkt alsof je boven de hele wereld staat.

„Ik speel ook graag met homoniemen, woorden die een dubbele betekenis hebben. ‘Ik heb alleen geld op de bank wanneer er een stuiver uit mijn zak valt’; die verzin ik nu als voorbeeld. En soms zit het meer op een psychologisch niveau, zoals wanneer ik rap: ‘alleen als je me onderschat dan ben ik overrated’.”

„Veel rappers verwoorden in hun raps de realiteit; ze durven niet te dromen. Maar ik zit al de hele dag in de realiteit… Humor in rap is de laatste tijd ver te zoeken maar ik geniet er van teksten te maken waarin ik mezelf op een grappige en creatieve manier promoot.

„En ik provoceer op die manier ook andere rappers om scherpere raps te gaan schrijven; dat maakt het extra grappig.”

Jiggy Djé treedt zaterdag 13 januari op tijdens het Noorderslag Festival in De Oosterpoort in Groningen van 01.30 tot 01.55 uur op de X-Stage.

Rectificatie / Gerectificeerd

De foto bij het artikel De punchline (8 januari, pagina 8), over rapper Jiggy Djé, toonde rapper Mr. Probz.

    • Saul van Stapele