De Mol koopt 5 procent Endemol

Een wegwijzer op het terrein van Endemol in Aalsmeer. Het Nederlandse productiebedrijf is actief in 24 landen. Moederbedrijf Telefónica wil Endemol verkopen, maar deze verkoop laat nog op zich wachten. Foto Hollandse Hoogte Endemol Nederland B.V., TV-Produktionsfirma, Studios, Wegweiser, Aalsmeer, Europa, Niederlande, Medien, Fernsehproduktionsfirma, Entertainment, Gelaende English: The Netherlands - TV production company Endemol Nederland B.V. Signpost on Endemol grounds, Aalsmeer 2003 Televisieproductiemaatschappij Endemol. Media. *** Local Caption *** 00706167
Een wegwijzer op het terrein van Endemol in Aalsmeer. Het Nederlandse productiebedrijf is actief in 24 landen. Moederbedrijf Telefónica wil Endemol verkopen, maar deze verkoop laat nog op zich wachten. Foto Hollandse Hoogte Endemol Nederland B.V., TV-Produktionsfirma, Studios, Wegweiser, Aalsmeer, Europa, Niederlande, Medien, Fernsehproduktionsfirma, Entertainment, Gelaende English: The Netherlands - TV production company Endemol Nederland B.V. Signpost on Endemol grounds, Aalsmeer 2003 Televisieproductiemaatschappij Endemol. Media. *** Local Caption *** 00706167 Hollandse Hoogte

De investeringsmaatschappij van John de Mol, Cyrte, heeft een belang van ruim 5 procent gekocht in het mede door De Mol opgerichte televisieproductiebedrijf Endemol. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten.

Het belang voedt de geruchten over een terugkoop van Endemol door John de Mol. In 2000 verkocht hij het productiebedrijf voor 5,5 miljard euro aan het Spaanse telecombedrijf Telefónica. Sinds een jaar staat het bedrijf in de etalage. Een kwart van de aandelen Endemol ging een jaar geleden naar de beurs.

Cyrte is inmiddels door vele partijen, waaronder Mediaset van Silvio Berlusconi, benaderd om Endemol samen terug te kopen. Of het bedrijf daarvoor voelt, wil het niet zeggen.

Een woordvoerder van Cyrte zegt dat de investeringsmaatschappij om zuiver financiële redenen het belang in Endemol heeft opgebouwd. John de Mol is overigens niet de enige deelnemer in het fonds dat de investering heeft gedaan: ook pensioenfonds PGGM zit erin.

Financieel analist Mariska Douwens van Fortis zegt ook niet te denken dat het 5-procentsbelang van Cyrte een teken is dat John de Mol Endemol in zijn geheel wil opkopen. Ze wijst erop dat Cyrte ook flinke belangen heeft in het kindertelevisiekanaal Jetix en de Britse RDF Media Group. Een investering in het grote Endemol past daarbij. Bovendien denkt Douwens dat De Mol liever een klein productiebedrijf zou opbouwen, dan dat hij weer het grote Endemol zou gaan leiden. „Hij is niet voor niets weggegaan.”

Endemol heeft het sinds de beursgang eind 2005 goed gedaan. Mede door overnamespeculaties kost een aandeel Endemol nu 18,52 euro. Het bedrijf ging voor 9 euro per aandeel naar de beurs.

De overname van Endemol laat wel lang op zich wachten, vindt Douwens. In augustus werd een probleem met de Franse tak van Endemol, dat een verkoop in de weg had kunnen staan, opgelost. Douwens denkt dat Amerikaanse partijen het meest in aanmerking komen voor de koop. Die zouden Endemol de contacten in de VS kunnen bieden die het bedrijf nodig heeft om daar uit te breiden.