China laat video zien van zijn eigen J-10

In het geheim vloog hij al drie jaar, maar nu hebben de Chinese defensieautoriteiten beelden getoond van China’s modernste gevechtsvliegtuig waarvan alle onderdelen van Chinese makelij zijn. Dat gebeurde afgelopen vrijdag op een persconferentie in Peking waarbij buitenlandse correspondenten niet welkom waren. Die konden zaterdag in de staatsmedia lezen over de presentatie van de Jian-10 (J-10), waarbij onder andere een vijf minuten durende video werd vertoond van het toestel in actie, zoals bij het afvuren van raketten.

Volgens een topfunctionaris van de Chinese staatsluchtvaartindustrie betekent de J-10 „een historische stap voorwaarts” voor China. Volgens het Volksdagblad, het orgaan van de communistische partij, is China nu het vierde land in de wereld dat op eigen houtje in staat is tot de ontwikkeling van de modernste gevechtsvliegtuigen en de daarbij behoren motoren en luchtdoelraketten. Volgens defensiedeskundigen doelde het Volksdagblad op de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk.

Een militaire deskundige zei op basis van anonimiteit dat de Jian-10 superieur is aan de Russische SU-27 (Soechoi) maar inferieur aan de SU-30. Volgens de gerenommeerde denktank Globalsecurity (www.globalsecurity.org) is het steeds duidelijker dat de J-10 zich in potentie kan ontwikkelen tot een van de belangrijkste gevechtsvliegtuigen in de komende decennia. Maar het staatspersbureau Nieuw China citeerde niet nader aangeduide experts die verklaarden dat de J-10 niet kan tippen aan de prestaties van de modernste Amerikaanse gevechtsvliegtuigen van de vierde generatie. Wel zijn basisontwerp en de uitrusting van Chinese makelij te vergelijken met die van de doornee westerse gevechtsvliegtuigen, aldus Nieuw China. Experts zijn het over eens dat het toestel lijkt op de F-16 (van het Amerikaanse Lockheed).

Het eerste prototype van de J-10, door militaire deskundigen deskundigen omschreven als een van de slechts bewaarde geheimen in de luchtvaart, vloog voor het eerst in 1998. Het toestel, dat voor meerdere doelen inzetbaar is, kwam in 2003 in dienst bij de Chinese luchtmacht. Volgens schatting zijn er thans tien operationeel en zouden er op termijn zo’n 300 geproduceerd moeten worden. China wil het toestel ook exporteren naar onder andere Pakistan. (Reuters, AP)