CES dag 3: de Windows Home Server

Maandagochtend in Vegas: een kleine kater van de HD-DVD persconferentie (in de rij voor een videofeed) en even zelf een video bewerken van Bill Gates zijn toespraak, gisteravond.

Microsoft brengt samen met computerfabrikant HP een Windows Home Server op de markt. Dit is een zware computer voor het thuisnetwerk die automatisch backups maakt van data op alle pc’s en aanverwante apparaten. Documenten en audio- en videobestanden zijn via internet ook op afstand - buitenshuis - beschikbaar.
Microsoft-oprichter Bill Gates kondigde de Home Server aan tijdens zijn traditionele openingsspeech op de Consumer Electronics Show in Las Vegas, die deze week plaats vindt.


De Home Server is een zogeheten network attached storage-apparaat met uitbreidbare opslagruimte, tot meerdere terabytes groot. De Windows-software moet het zo makkelijk maken dat elke consument ermee overweg kan. Gates: “Het is de verbindende schakel tussen apparaten in het Windows-ecosysteem, zoals de Xbox, Windows-pc’s en laptops en de Zune muziekspeler.” De Zune speler wordt pas later dit jaar in Nederland op de markt verwacht. HP verkoopt soortgelijke network attached storage-oplossingen voor professionals voor 400 tot 500 euro.
Bill Gates richtte zich in zijn keynote voornamelijk op de komst van Vista, het besturingssysteem dat eind deze maand voor de consument beschikbaar zal zijn.
De duurste versie, Vista Ultimate (550 euro), wordt regelmatig geupdated met nieuwe uitbreidingen. Voor de eerste twee Ultimate Extra’s kreeg Gates de handen op elkaar bij de vijfduizend toehoorders in het Venetian hotel in Las Vegas: een fotobewerker die van twee slechte groepsfoto’s één goede maakt (‘Groupshot’) en een Windows bureaublad met bewegende achtergrond in de vorm van een film (‘Dreamscene’).
Microsoft gaat dit jaar Xbox live, het online platform van de spelconsole Xbox, ook toegankelijk maken voor alle Windows Vista-gebruikers. Het is de bedoeling om het Live platform in een sociaal netwerk te veranderen waar gebruikers tegen elkaar spelen, maar ook samen naar tv-programma’s kijken, te chatten en films te downloaden. IPTV, televisie via internet, moet daar ook onderdeel van worden.
Momenteel heeft XboX Live 5 miljoen Xbox-gebruikers die tegen elkaar gamen en extra content downloaden. Er zijn momenteel ongeveer 200 miljoen gamers die spellen spelen op hun computer.

    • Marc Hijink