CES dag 2: Philips-tv wordt geheel draadloos

ambilight_1miljoen_small.jpgPhilips introduceert in dit najaar Wireless HDMI. Met deze draadloze verbinding tussen televisie en de overige videocomponenten is het niet langer nodig om kabels te trekken tussen dvd-spelers, harddiskrecorders en het scherm. Daarnaast borduurt de Nederlandse elektronicafabrikant door op het succes van de Ambilight tv’s.
(bij de bovenste foto: omdat er een miljoen Ambilight-tv’s verkocht zijn liet Philips een speciale editie maken met tweeduizend diamanten. Het toestel is niet te koop.)
Philips’ Ambilight-concept (tv met achtergrondverlichting voor een hoger contrast) slaat aan. Er zijn nu een miljoen van zulke flatscreen tv’s verkocht en vandaar dat de fabrikant ook andere accessoires het Ambilight-gevoel wil geven.
Philips_ambx.jpg AmBX is de meest spectaculaire verschijning. Het is een extra “ervaringslaag” van wind, trillingen en kleuren die aan games toegevoegd wordt door middel van lampen en ventilatoren. AmBX is een aanvulling op surroundgeluid en probeert een virtuele wereld op een fysieke manier werkelijkheid te laten worden. Het enige wat er nog ontbreekt voor enthousiaste gamers is de geur van verbrand rubber. Helemaal nieuw is AmBX niet; het was vorig jaar al in een proefopstelling op de IFA in Berlijn te zien. Alleen werkte de demonstratie daar nog niet zo goed, zoals uit dit filmpje blijkt.
AmBX is in eerste instantie bedoeld voor gamers. Voor de huiskamer introduceert Philips de AmbiSound speaker, een langwerpige luidspreker die surround-geluid simuleert zonder extra luidsprekers achter de luisteraar te plaatsen. Philips is niet de eerste die met zo’n semi-surround systeem op de markt komt.Wel vernieuwend is Wireless HDMI, het draadloze alternatief voor de kabel die gebruikt wordt om moderne audio- en videocomponenten aan elkaar en de televisie te koppelen. Philips hoopt Wireless HDMI in het derde kwartaal op de markt te brengen, als een elegante oplossing voor de lelijke kabels tussen tv en av-apparatuur.
Een prijs voor de Wireless HDMI-set is nog niet bekend. Wel komen er komen verschillende smaken op de markt, waaronder een HDMI-zender die tussen meerdere bronnen kan schakelen. HDMI kan een audio- en videosignaal van volledige resolutie (1080p/24 Hz) versturen over een afstand van ruim acht meter en maakt daarbij gebruik van UWB, Ultra Wideband frequenties. Storingen op bestaande draadloze apparatuur, telefoons of wifi-netwerken zijn uitgesloten, aldus Philips. Aangezien het om een open standaard gaat zal Wireless HDMI zal ook met andere merken apparatuur kunnen samenwerken.

Nog een laatste opvallend Philips nieuwtje: het bedrijf komt met een portable videospeler die behalve dvd’s ook iPod-video’s afspeelt. Philips sloot met Apple een deal, maar blijft daarnaast ook al zijn apparatuur voorzien van Microsofts Playforsure-techniek, aldus een woordvoerder.

    • Marc Hijink