CES dag 2: een machine die Blu-Ray en HD-DVD lust

LG demonstreerde zondag op de CES het eerste apparaat dat de barrière kan slechten tussen twee mogelijk dvd-opvolgers, HD-DVD en Blu-Ray. De BH-100 is een HD-multiplayer, die beide type schijven afspeelt in hetzelfde apparaat. “En in dezelfde tray” (schijflade), voegt de LG-presentator er zekerheidshalve aan toe. LG hoopt dat de BH-100 een katalysator is voor

LG demonstreerde zondag op de CES het eerste apparaat dat de barrière kan slechten tussen twee mogelijk dvd-opvolgers, HD-DVD en Blu-Ray. De BH-100 is een HD-multiplayer, die beide type schijven afspeelt in hetzelfde apparaat. “En in dezelfde tray” (schijflade), voegt de LG-presentator er zekerheidshalve aan toe.


LG hoopt dat de BH-100 een katalysator is voor de High Definition-videomarkt. HD-spelers zijn nu nog schaars en duur, en weinig consumenten willen nu al kiezen voor één van de twee formaten. Daarom worden er nog weinig apparaten verkocht en blijven de prijzen van hardware en software (oftewel films) aan de hoge kant.


LG_BH100.jpg LG’s multispeler is in Amerikaanse winkels beschikbaar vanaf februari, voor 1199 dollar. Het apparaat geeft video in een resolutie van 1980 x 1080 pixels weer (24 frames per seconde). Bij het laden van een schijf herkent de speler automatisch om welk type het gaat. Vervolgens wordt de juiste laser en lens ingeschakeld. De LG-speler kan ook dvd’s afspelen. De opstarttijd van een Blu-Ray film bedraagt ongeveer een halve minuut. Dat is snel in verhouding met de concurrentie, vindt LG.

De BH-100, uitgevoerd met stijlvolle tiptoetsen op de bovenkant, is echter geen perfecte oplossing, erkennen de LG-technici. Zo kan deze speler nog niet alle interactieve features van het HD-DVD formaat weergeven. Echte videoliefhebbers zouden zich daardoor niet laten weerhouden om een apparaat aan te schaffen, denkt de LG-top.LG brengt ook een multispeler uit voor pc. Die kan wel alle interactieve HD-DVD mogelijkheden aan, omdat dat apparaat gebruik kan maken van de rekenkracht van de computer.

LG_bh100_back.jpgVan oorsprong hoort LG in het Blu-Ray-kamp, maar de reacties van andere Blu-Ray-leden op de nieuwe LG-strategie zijn niet positief. Volgens Philips topman Lucas Covers is een multispeler geen manier om de industrie te verenigen. “Zeven van de acht filmstudio’s hebben al voor Blu-Ray gekozen, dus waarom zou je er nog een nieuwe standaard aan toevoegen?” In feite is er echter geen sprake is van een nieuw formaat schijf, maar wellicht duidde Covers op de aankondiging van filmmaaatschappij Warner Brothers, die een nieuwe filmformaat introduceert (Total HD) dat zowel op HD- als op Blu-Ray spelers werkt. Volgens een andere Philips-vertegenwoordiger is LG’s multispeler ook te hoog geprijsd. LG zegt dat de winkelprijs (1200 dollar, zo’n 915 euro) gebaseerd is op dat van bestaande Blu-Ray-speler, plus twintig procent.

    • Marc Hijink