Bioscopen vol voor opera

De eerste directe uitzendingen in bioscopen van een operavoorstelling in de Metropolitan Opera in New York hebben in de Verenigde Staten voor zo goed als uitverkochte zalen gezorgd.

Voor de voorstelling van Mozarts Die Zauberflöte waren er ongeveer 14.500 bezoekers in zestig Amerikaanse bioscopen, een bezettingsgraad van 91 procent. Zeven bioscopen in Groot-Brittannië waren geheel uitverkocht. En in 28 theaters in Canada was de bezettingsgraad gemiddeld 75 procent. Volgens de Metropolitan Opera kwamen er in totaal 30.000 operaliefhebbers naar de bioscoop, inclusief de bezoekers in Japan, waar de voorstelling op een later tijdstip was te zien.

Zaterdag gaat de serie directe uitzendingen uit de Metropolitan Opera door met I puritani van Bellini. Daarna komen The First Emperor van Tan Dun, Jevegeni Onjegin van Tsjaikovski, Il barbiere di Siviglia van Rossini en Il Trittico van Puccini. De Metropolitan Opera begint op het Sirius-netwerk verder een eigen satelliet-radiostation om vier keer per week voorstellingen uit te zenden in Noord-Amerika. Ook worden archiefopnamen uitgezonden. (AP)