Afgezwakte vrouwenhaat

IS.MAN Door: Bos Theaterproducties. Tekst en regie: Adelheid Roosen. T/m 11/4. Info: www.bostheaterproducties.nl
IS.MAN Door: Bos Theaterproducties. Tekst en regie: Adelheid Roosen. T/m 11/4. Info: www.bostheaterproducties.nl

IS.MAN

Door: Bos Theaterproducties. Tekst en regie: Adelheid Roosen. T/m 11/4. Info: www.bostheaterproducties.nl

**---

„Ik wil me uitleggen’’, zegt de man in gebrekkig Nederlands. „Ik heb gedood.’’ Ja, de hoofdpersoon van IS.MAN is een moordenaar en een allochtoon. Eerwraak heeft hem ertoe gebracht zijn vrouw en dochter uit de weg te ruimen. Na haar voorstelling De Gesluierde Monologen, waarin zij de in Nederland wonende islamitische vrouw een stem gaf, wilde cabaretière Adelheid Roosen meer weten over de hier wonende islamitische man en het onderwerp eerwraak. Roosen sprak met daders en hun familieleden, met politie en justitie. Die interviews werden één theatrale vertelling, de geschiedenis van een dader, vertolkt door zijn zoon. Maar als acteur Youssef Sjoerd Idilbi „ik’’ zegt, is het lang niet altijd duidelijk of hij daarmee de zoon of de vader bedoelt.

Omdat Roosen vrede tussen wel- en niet-moslims wil, zwakt zij de vrouwenhaat af. Zodat IS.MAN meer verontwaardiging wekt dan medelijden, vooral over de hardvochtigheid van patriarchen die de eer van hun stam belangrijker vinden dan het leven van hun naasten. Dat kan toch niet Roosens bedoeling zijn geweest?

    • Anneriek de Jong