7 redenen om uit te gaan

Louis

Nieuwe Binnenweg 151, RotterdamTelefoon (010) 436 51 63Keuken open 17.30-22.30, zo-ma geslotenFrans, buiten eten op terras, trendy, gayscene, reserveren niet mogelijk. Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 25,00 euroCategorie: Nieuwkomer

Nieuwe zaak op de oude locatie van Foody’s. Louis heeft gerechten uit de Franse regionale keuken op de kaart staan. Opvallend is het grote aantal voorgerechten, waardoor Louis – net als concerngenoot La Pizza – waarschijnlijk populair zal worden bij een hoogopgeleid vrouwelijk publiek. Eerlijk en heerlijk.

goed | De zaak ziet er mooi uit, alleen zou er wat aan de akoestiek moeten worden gedaan. Met je tafelgenoot kun je alleen liplezend communiceren. Het eten is erg lekker, maar we gingen met een hongerig gevoel weg. Drie witlofjes als groente is toch wel erg weinig voor twee man. (09-12-2006 W. L. te Rotterdam)

redelijk | De eerste keer was super, de tweede zeer matig. Toch hetzelfde gegeten en dan zo veel verschil in kwaliteit. Jammer. Ik ga het toch een derde keer proberen. Aan de bediening zal het niet liggen, die is perfect. (24-11-2006 N. van Z. te Rotterdam)

Eet en recenceer mee via www.nrc.nl/iens

2 STAND-UP COMEDY

Toomler Zuid

Eindhoven: Parktheater. Tijd: 20.30u. Entree: 13,50 euro. Inl/res: 040-21111227 & www.toomler.nl

Toomler Zuid is een nieuw cabaretinitiatief van Parktheater Eindhoven en omvat vijf avonden stand-up comedy in kroegsfeer. Jong comedytalent van de Comedytrain – onder artistieke leiding van Jan Jaap van der Wal – beklimt eens per maand het podium van De Kameleon. Van tevoren wordt niet bekendgemaakt welke stand-up comedians te zien zijn. Toomler Zuid verwijst naar het bekende café Toomler in Amsterdam, hét middelpunt van stand-up comedy in Nederland, waarvan Jan Jaap van der Wal artistiek leider is.

3 DOCUMENTAIRE

Movies that Matter

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 19.00u. Entree: 7,50 euro. Inl: 030-2320450; www.hartlooper.nl

In het kader van Amnesty’s Movies that Matter is vanavond de documentaire Dealing and Wheeling in Small Arms (Nederland, 2006) te zien. Door de ogen van een special effects-expert, een wapenontwerper, een journalist en een vader in Congo laat de film zien hoe in de westerse wereld geproduceerde kleine wapens het leven van een groeiend aantal mensen in ontwikkelingslanden regeren en ruïneren. Regisseur Sander Francken draaide op locatie in Cambodja, Oost-Congo, Bosnië-Herzegovina, Servië, Duitsland, de VS en Nederland.

4 INTERVIEW

Interview Frénk van der Linden

Maastricht: Selexyz Dominicanen. Tijd: 19.30u. Inl: www.selexyz.nl

Burgemeester Leers van Maastricht interviewt vanavond Frénk van der Linden in boekwinkel Selexyz Dominicanen. Van der Linden is vooral bekend als 'meester-interviewer'. Zijn debuutroman, De steniging, verscheen in 2006, en gaat over de liefde tussen een Marokkaanse neerlandicus en een Nederlandse medewerkster in een cd-winkel. Van der Linden baarde opzien door zijn ‘niet-goed-geld-terug’-actie, waarbij ontevreden lezers hun boek konden inleveren om zo het aankoopbedrag terug te krijgen.

5 GESPREK

WOMEN Inc. – ‘Stap uit de harem en help elkaar!’

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger. Tijd: 20.00u. Toegang: gratis. Inl: 020-7884444 & www.women-inc.nl

WOMEN Inc. luidt het nieuwe jaar feestelijk in met een intieme avond over zusterlijke koestering en verraad. Nazmiye Oral onderzoekt op eigen wijze hoe beperkende rollen als de queen bee, het knapste koppie en de prinses, de veelbesproken vrouwenkift veroorzaken. Haar alternatief: help elkaar, wees solidair met andere vrouwen. Met muziek van Meral Polat en Sercan Engin.

6 FILM PREVIEW

Filmfestival Rotterdam Preview: Ten Canoes

Den Bosch, Verkadefabriek. Tijd: 20.00u. Res/inl: 073-6818160 & www.verkadefabriek.nl

Tien Aboriginals zijn met zelfgemaakte kano’s op jacht in Noord-Australië. Een van de jagers is de jonge Dayindi. Hij is verliefd op een van de vrouwen van zijn oudere broer Minygululu. Om hem duidelijk te maken dat zoiets tegen alle wetten van de stam ingaat, vertelt Minygululu zijn broer een oeroud verhaal. Ten Canoes is de eerste film volledig opgenomen in een Aboriginal-taal. De film toert deze maand door Nederland als festivalpreview. Regie: Rolf de Heer en Peter Djigirr, Australië, 2006.

7 CULINAIR

Eten op 101 meter

Tilburg: De StadsHeer aan de Spoorlaan. Van 8 januari t/m 19 februari. Reserveren: 013- 549 9610.

Van 8 januari tot 19 februari kun je genieten van een gastronomisch diner in het hoogstgelegen penthouse op de bovenste verdieping van de 101 meter hoge woontoren De StadsHeer. Met alle tafels aan het raam en een zicht van 360° kun je tijdens het eten genieten van het weidse uitzicht: bij mooi weer zijn Breda, ’s-Hertogenbosch en Eindhoven zichtbaar. Bij hoogtevrees kan je beroep doen op de ‘Hoogtevrees Geld-terug Garantie’.