7 redenen om thuis te blijven

Neem je plaats in naast Monroe en Mao in Warhol-kleuren. Pop Art Camera Te koop op www.amazon.com voor circa 12 euro.

Pop Art Camera

Te koop op www.amazon.com voor circa 12 euro.

De pop-art liet zich inspireren door de consumptiemaatschappij. Populaire iconen als Marilyn Monroe en Elvis Presley, stripfiguren of bijvoorbeeld een blik tomatensoep verschenen op de schildersdoeken van pop-artkunstenaars Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Maar wat zou iemand als Warhol ervan hebben gevonden dat niet alleen de portretten van Monroe, Mao of koningin Beatrix op het doek belanden, maar ook de gezichten van willekeurige burgers? Met de pop-artcamera wordt dit mogelijk. Je kunt je foto’s in vier verschillende kleuren afdrukken. Een goedkope pop-artcamera werkt nog met een ouderwetse film. Probleem hierbij is dat ook de achtergrond op de foto staat, terwijl bij een echte Warhol alleen hoofd of bovenlijf te zien is tegen een effen achtergrond. Schaf je echter een duurdere, geavanceerde camera aan, dan kun je je gezicht op de computer zo bewerken dat alleen de contouren overblijven. Monteer achter de zwarte omtrekken van je haar, ogen of mond een rode of blauwe achtergrond, en je doet niet onder voor een pop-art-idool. (LvB)

2 Drugs en seks

Spuiten en slikken

Ned 3, 23.00-23.45u.

Vandaag gaat alweer het derde seizoen van Spuiten en Slikken van start. Het controversiële BNN-programma, waarin wordt geëxperimenteerd met drugs en seks, zorgt ook nu weer voor aardig wat ophef. Vorige maand werd bekend dat in dit seizoen wordt gewerkt aan een ‘liefdevolle’ pornofilm. Gezocht wordt naar de juiste ingrediënten voor een liefdevolle seksfilm. Na de laatste aflevering moet de productie in zijn geheel te zien zijn.

3 Film

Maverick

Veronica, 20.30-22.50u.

Beroepsgokker Brett Maverick (Mel Gibson) is op weg naar een groot pokertoernooi, waarvoor hij nog een paar duizend dollar inschrijfgeld nodig heeft. Dan kruist Annabelle Bransford (Jodie Foster) zijn pad, een verleidelijke vrouw die het op zijn dollars heeft voorzien. Een spannend spel poker bepaalt wie nu echt de beste speler van het Wilde Westen is. De komedie Maverick (1994) persifleert alle clichés uit het westerngenre.

4 Documentaire

Het nazi-kindergeheim ‘Lebensborn’

Canvas, 20.50-21.40u.

In het Derde Rijk werd het programma Lebensborn in Duitsland ingevoerd, met de bedoeling een superieur ras te produceren. Speciaal geselecteerde vrouwen werden opgevangen in tehuizen, waar ze moesten bevallen van arische kinderen. Vooral Noorse vrouwen leken perfect: lang, blond en blauwe ogen. Ook aandacht voor Lebensborn-kind Frida Lyngstad, zangeres van ABBA.

5 Site-seeing

Katerspelletje

www.wagenschenke.ch/hangover.htm

Na verstikkende kerst- en eindejaarsdinertjes is dit onlinespelletje wel heel toepasselijk. De bedoeling van Hangover is om luchtbellen in de maag van een dronkelap te vangen met een zeppelin voordat het maagzuur te ver naar boven komt en hij moet overgeven. De zeppelin kun je bewegen met de muis. De bedoeling is de alcohol zo lang mogelijk in de maag te houden. Hangover is de opvolger van het net zo nutteloze spelletje Homerun (www.wagenschenke.ch/HomeRun.swf), waarbij je een blauwe dronkelap zo ver en zo recht mogelijk van een bierfeest naar huis moet laten lopen door met je muis heen en weer te schuiven. Beide spelletjes werden ontworpen als reclame voor de Zwitserse biertent ‘Wagenschenke’. En die reclame is geslaagd, want ondertussen bezochten al miljoenen surfers van over heel de wereld de website. (EB)

6 Foto’s

Digitale foto’s op doek, tas of deur

www.digidoek.nl

Wat staat mooier aan de muur: een grote foto of een schilderij? Wie niet uit dit dilemma komt, moet eens kijken op Digidoek.nl. Op deze site kun je van je eigen foto’s een schilderij laten maken. Niet een echt schilderij van verf, maar je foto afgedrukt op doek, al dan niet gespannen op een frame. Je kunt kiezen uit verschillende formaten: een klein doekje voor dat lege plekje op de wc, of een vierkante meter foto voor in de woonkamer. Hangen de muren al vol, of ga je voor de lege, minimalistische look, dan is een fotosticker op deurformaat wellicht iets voor jou. Daarnaast drukt Digidoek ook foto’s op tassen, schorten en lampekappen. En wil je toch iets voor aan de muur, maar kun je echt niet kiezen tussen een schilderij en een foto? Dan fotografeer je gewoon een schilderij om die foto vervolgens op doek te laten drukken! (MvdM)

7 Poepboek

Poepboek, drukwerk van Europese dieren

Te bestellen voor 14,95 euro op www.poepboek.nl

Poep. Bij sommige mensen is alleen het woord al goed voor een lach. Wie zich verder wil verlustigen aan alles wat met dierlijke ontlasting te maken heeft, kan terecht bij het Poepboek, drukwerk van Europese dieren. Vier vrienden uit Amsterdam hebben het boek bedacht, geschreven, gefotografeerd en uitgegeven. Het boek bevat alle informatie die nodig is om te bepalen van welk dier de drol is die je tegenkomt tijdens een wandeling, zoals foto’s van 55 drollen, een meetlatje en wetenswaardigheden over poep. Wist je bijvoorbeeld dat de drol van een vos gedraaid is en een puntje heeft? Of dat je in de drol van een otter graatjes en schubben vindt? Volgens de auteurs moet je wat meer met je neus kijken „en dan zal het je verbazen hoeveel poepjes, drolletjes en keuteltjes je ziet liggen langs of op het pad”. (OV)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Mees van der Made en Oscar Vermeer.