5 jaar Guantánamo Bay en Bush’ Irak-strategie

1Donderdag is het vijf jaar geleden dat op Guantánamo Bay de eerste Al-Qaeda-verdachten werden vastgezet. De Verenigde Staten hebben vanaf de eerste dag veel kritiek gekregen op de manier waarop ze gevangenen behandelen op Guantánamo Bay (ook wel „Gitmo” genoemd). Uit het bericht uit NRC Handelsblad van 11 januari 2002, pagina 5:

Het Amerikaanse leger is begonnen de eerste Al-Qaeda-gevangenen te vervoeren naar de marinebasis Guantánamo Bay op Cuba. De omstandigheden waaronder dit gebeurt hebben tot kritiek geleid.

De eerste twintig tot dertig gevangenen zouden naar verwachting vandaag op de Amerikaanse basis aankomen na een twintig uur durende vlucht vanuit de Afghaanse stad Kandahar.

De vlucht is omgeven met strenge veiligheidsmaatregelen. De gevangenen, die nog niet officieel in staat van beschuldiging zijn gesteld, zijn volgens Amerikaanse kranten gedurende de vlucht aan elkaar geketend, geblinddoekt en mogelijk ook verdoofd. Hun bewakers zijn volgens deze berichten uitgerust met stun guns, waarmee de gevangenen met stroomstoten in bedwang kunnen worden gehouden.

2Morgen (voor ons waarschijnlijk in de nacht van dinsdag op donderdag) zal Bush zijn ‘nieuwe’ Irak-strategie bekendmaken. Verwacht wordt dat hij zal aankondigen de oorlog op te voeren door meer troepen te sturen: 20.000 tot 25.000 manschappen bovenop de 140.000 die er al zijn.

3Eind deze week vindt in Groningen popfestival Noorderslag plaats. „In 1986 begon Noorderslag met één avond in de Groningse Oosterpoort als festival met de beste en meest veelbelovende Nederlandse groepen”, staat op de site van het festival. „Inmiddels is het Noorderslag Weekend uitgegroeid tot een driedaags evenement. Met meer dan 180 bands en artiesten.”

Op Noorderslag wordt ook de de Popprijs uitgereikt aan de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De afgelopen jaren ging de prijs naar Anouk, Tiësto, Bløf, Ali B en in 2006 naar Within Temptation.

Verder deze week, niet vergeten:

vandaag is bekend wie de Zilveren Camera wint, de Nederlandse prijs voor de beste nieuwsfoto;

vanaf vandaag is de Amsterdamse Rai vier dagen lang het toneel van horeca-vakbeurs Horecava;

morgen gaat in Utrecht de Vakantiebeurs open, tot en met zondag te bezoeken;

zondag kiest de Franse centrum-rechtse partij UMP (van president Chirac) de kandidaat voor de presidentsverkiezingen op 22 april. Favoriet: minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy.

Samenstelling: Peter Leijten

Rectificatie / Gerectificeerd

In de rubriek what’s next – in de week (8 januari, pagina 27) wordt gemeld dat president Bush vandaag zijn nieuwe Irak-strategie bekend zal maken. Naar verwachting zal Bush dat morgen doen, voor Nederland is dat in de nacht van woensdag op donderdag.