Weer een vrijheid minder

In het Westen maakt men zich nogal zorgen over de vrijheid van meningsuiting. Moskovieten zijn bezorgder over het verlies van een andere vrijheid: de vrijheid van parkeren. Toegegeven, de situatie wordt onhoudbaar. Met jaar in, jaar zo’n half miljoen auto’s extra rest er nauwelijks ruimte voor voetgangers in Moskou. Naast ingrijpende verkeersmaatregelen maakt het stadsbestuur daarom een begin met parkeerbeleid. Maar moet dat meteen zo radicaal? Wij zijn gewend onze auto’s dubbel, driedubbel, op het

auto.jpgIn het Westen maakt men zich nogal zorgen over de vrijheid van meningsuiting. Moskovieten zijn bezorgder over het verlies van een andere vrijheid: de vrijheid van parkeren.

Toegegeven, de situatie wordt onhoudbaar. Met jaar in, jaar zo’n half miljoen auto’s extra rest er nauwelijks ruimte voor voetgangers in Moskou. Naast ingrijpende verkeersmaatregelen maakt het stadsbestuur daarom een begin met parkeerbeleid.

Maar moet dat meteen zo radicaal? Wij zijn gewend onze auto’s dubbel, driedubbel, op het trottoir, voor uitritten, schots en scheef en overal zomaar neer te kwakken; alles is mogelijk. De verkeerspolitie staat toch machteloos, tenzij ze je betrappen bij het uitparkeren. Takelwagens bewaken vooral strategische objecten of helpen met sneeuwruimen.

gai.jpgSinds enkele weken terroriseren eskaders van vijf tot tien oranje takelwagens de stad. Ze hijsen in noodtempo de één na de ander locatie leeg. Je auto terugvinden kost een dag bureaucratie en expedities naar modderige parkeerplaatsen in verre buitenwijken. Tenzij je het geluk hebt op tijd te arriveren natuurlijk. De eigenaar van deze blauwe Zjigoeli voor winkelcentrum Atrium kreeg zijn wagen terug nadat hij zich met de politiechef in de patrouillewagen terugtrok en daar zijn documenten toonde.  Documenten met inhoud, neem ik aan.  

    • Coen van Zwol