New York City, 6 januari 22 graden

‘Weird Weather‘. Met die woorden begon gisteravond een van de belangrijkste nieuwsuitzendingen hier, CBS Evening News (hier het tv-fragment). Nou was het ook raar. Ik kwam bezweet en wel van de squashbaan, capuchontrui dichtgeritst, muts op – en buiten bleek New York T-shirts en korte broeken te dragen. Het warmterecord stond tot nu toe (sinds

warm.jpgWeird Weather‘. Met die woorden begon gisteravond een van de belangrijkste nieuwsuitzendingen hier, CBS Evening News (hier het tv-fragment). Nou was het ook raar. Ik kwam bezweet en wel van de squashbaan, capuchontrui dichtgeritst, muts op - en buiten bleek New York T-shirts en korte broeken te dragen.

Het warmterecord stond tot nu toe (sinds ze het bijhouden, in ieder geval) op 63 graden Fahrenheit (17 graden Celsius), normaal voor deze tijd van het jaar is 32. Het werd uiteindelijk 71 graden Fahrenheit (22 graden).

Uitzonderlijk of niet, de records vliegen je om de oren. Voorbeeld: de stad heeft sinds 1878 niet zo lang op sneeuw gewacht, schrijft The New York Times. Toegegeven, op Manhattan is het altijd een paar graden warmer dan buiten de stad. De dichtheid van de bebouwing zorgt voor een matigend effect. CBS News heeft een theorie: „er wordt gespeculeerd dat het met klimaatverandering te maken heeft”.

    • Freek Staps