Majesteit Venezuela lekker bezig

Je kunt veel van Hugo Chávez zeggen maar niet dat hij zijn familie verwaarloost. Hugo_en_Papa.jpgAfgelopen vrijdag maakte de president van Venezuela bekend dat hij zijn broer Adán heeft benoemd tot minister van onderwijs. Tot voor kort diende de oudste broer als zijn persoonlijk secretaris. En daarvoor was Adán - overtuigd Marxist - na een benoeming van Hugo werkzaam als ambassadeur van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in het bevriende Cuba. Het Venezolaanse oliesocialisme is steeds nadrukkelijker een familiebedrijf.

Hoe zeer de familie Chávez, een oorspronkelijk zeer eenvoudig onderwijzersgezin, heeft geprofiteerd van de verkiezing van Hugo tot president van Venezuela in 1998 is het beste te zien in de landbouwstaat Barinas waar ze vandaan komen. Zijn vader is daar in 2001 gekozen tot gouverneur. Hij heeft vanwege zijn zwakke gezondheid een van zijn zonen, Argénis, aangesteld als uitvoerend secretaris. Een andere zoon, Aníbal, is inmiddels burgemeester in de staat en de moeder van Hugo bestiert de belangrijkste sociale instelling van de provincie: het kinderfonds.

De benoeming van Adán is een noodzakelijke stap in wat de president noemt ,,een nieuwe etappe op weg naar het socialisme van de 21ste eeuw´´. Op die weg ligt ook een Grondwetswijziging die in feite regelt dat suikeroom Hugo voor de rest van zijn leven majesteit van Venezuela kan blijven. Hij wil minimaal tot 2030 herverkiezing mogelijk maken.

In de nieuwe Venezolaanse heilstaat is trouwens geen plaats meer voor de tv-zender RCTV. Koning Chávez heeft besloten dat Radio Caracas Televisión vanaf mei geen vergunning meer krijgt om uit te zenden. De kritische zender is volgens hem te subversief bezig.

Gevaarlijke en belachelijke censuur volgens de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, de Chileen José Miguel Insulza. ,,Het sluiten van een medium voor communicatie is heel ongebruikelijk in de geschiedenis van ons continent en kent zijn gelijke niet in de laatste democratische decennia´´, liet hij vrijdag weten.

Dat is tegen het zere been. Het Venezolaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft dit weekeinde een verklaring uitgegeven waarin wordt geëist dat Insulza die kritiek intrekt. De Chileen heeft zich schuldig gemaakt aan majesteitsschennis. 

En als bij deze overigens de indruk ontstaat dat dit weblog de Venezolaanse leider van autoritair nepotisme beschuldigt of anderszins revolutionair ondermijnend bezig is dan bied ik bij deze mijn welgemeende excuses aan.

    • Marcel Haenen