Weinig steun voor behoud funerair erfgoed in Indonesië 2

Dat omwonenden het Europese kerkhof Peneleh in Surabaya langzamerhand overnemen, slapen op de zerken, er hun was ophangen en hun geiten er laten rondlopen, is hun niet kwalijk te nemen. Ruimte is schaars in deze wereldstad en de totale onverschilligheid van Nederlandse zijde voor deze door ons achtergelaten `koloniale restanten`, moedigt dit gedrag natuurlijk aan. Hopelijk heeft minister Bot (Batavia, 1937) het fatsoen om een budget te fourneren zodat eindelijk dit kerkhof geruimd kan worden. Eén foutje in het artikel van Ben Knapen: het is niet gouverneur-generaal Eerens die op Peneleh ligt, maar g.g. Pieter Merkus. Hij ging in 1844 voor zijn gezondheid van Buitenzorg naar het bloedhete Surabaja en overleed daar prompt. Zijn graf is omgeven door een hoog en stevig ijzeren hek, waardoor het als één van de weinige nog niet opengebroken is. Wel ligt er al enige jaren een weggewaaide onderbroek op zijn zerk. Zie voor foto`s en informatie over Peneleh: www.dodenakkers.nl

    • Hans Vervoort