VAN BLOGGEN TOT WIKI

Bloggen

Een openbaar dagboek of andere aantekeningen (weblog) op internet bijhouden. Een weblog bestaat meestal uit verschillende berichten of overpeinzingen, waarbij de meest recente bovenaan staat en dus het eerst in beeld komt. De schrijver van een weblog heet een blogger. Met speciale zoekmachines (onder meer van Google en Technorati) is het mogelijk in blogs te zoeken.

Botnet

Een computernetwerk van gekraakte pc's dat op afstand bestuurd kan worden, meestal voor het versturen van spam.

Breedband

In het begin van de internettijd maakte je verbinding met internet door met een telefoon naar de provider op te bellen. Tegenwoordig komen er steeds meer breedband-verbindingen beschikbaar, waar veel meer bits per seconde doorheen kunnen. De be-langrijkste zijn Adsl (Asymmetric Digital Subscriber Line) en de kabel van de kabeltelevisie. Adsl gaat via de gewone koperdraden van het telefoonnet. De grotere capaciteit van breedband is niet het gevolg van een ander type draad, maar van een andere transmissietechniek, waarbij de informatie sterk gecomprimeerd wordt. Adsl heet 'asymmetrisch' omdat de snelheid waarmee de gebruiker informatie verstuurt ('uploadt'), veel lager is dan de snelheid waarmee hij informatie ontvangt ('downloadt').

Het breedbandtarief is vrijwel nooit gebonden aan de tijd dat er geïnternet wordt.

Msn-en

Populaire omschrijving van chatten, en dat is een vorm van internetverkeer waarin hetgeen de een intypt, bij de ander vrijwel onmiddellijk op het scherm verschijnt.

MSN is de afkorting van MicroSoft Network, een verzameling internettoepassingen van Microsoft, zoals een zoekmachine, een mailprogramma (Hotmail) en het populaire chat-programma Messenger.

P2p

Afkorting van peer to peer, wat in internettermen neerkomt op verkeer tussen twee gebruikers. De meest bekende vorm van peer-to-peer verkeer is het geautomatiseerd versturen van muziekbestanden in het gecomprimeerde MP3-formaat. Bekende aan-bieders op dit terrein zijn Limewire, Kazaa, Grokster, Gnutella, BitTorrent en The Pirate Bay. Omdat bij dit procédé geen auteursrechten worden afgedragen, ligt het peer to peer verkeer voortdurend onder vuur van muziekindustrie en autoriteiten.

Phishing

Vorm van oplichting via internet. Met bedrieglijk echt lijkende e-mails wordt een gebruiker naar een site gelokt die eruitziet als de legale site van bijvoorbeeld een bank. Daar aangekomen worden naam en wachtwoord gevraagd, en als de gebruiker die geeft, hebben de phishers hun doel bereikt en kunnen ze bijvoorbeeld geld naar hun eigen rekening overmaken.

RSS

Afkorting van Really Simple Syndication. Een toepassing waarmee iedereen zijn nieuws en informatievoorziening kan personaliseren. De gebruiker heeft een RSS-leesprogramma nodig, of een browser die RSS ondersteunt (bijvoorbeeld Firefox). Bij nieuwsleveranciers die RSS-feeds aanbieden (bijvoorbeeld NRC Handelsblad, een blogger) kunnen een of meer categorieën 'besteld' worden (bijvoorbeeld economie, of binnenland, of muziek), en die verschijnen dan automatisch in de lezer - tezamen met de RSS-feeds die wellicht bij andere leveranciers zijn besteld.

Skypen

Een vorm van telefoneren over internet, ofwel een Voice Over Internet Protocol. (Voip). Skype (eigendom van de veilingsite eBay) is de meest succesvolle aanbieder van internettelefonie. Skypen naar andere Skype-gebruikers is gratis.

Spam

Ongevraagde e-mails met reclame voor leningen, hypotheken, penisverlenging, viagra, etc. Op grond van de Telecommunicatiewet is het versturen van ongevraagde elektronische boodschappen in of vanuit Nederland niet toegestaan. In alle Europese landen geldt net als in Nederland het opt-in beginsel: zonder voorafgaande toestemming van de ontvanger is de verzending van elektronische berichten niet toegelaten. De Verenigde Staten hanteren, net als veel andere landen, het opt-out beginsel. Dat betekent dat het in beginsel is toegestaan om elektronische berichten te versturen zonder vooraf-gaande toestemming, mits de ontvanger een mogelijkheid wordt geboden om de ver-zending te beëindigen. Internet-providers hebben geen verplichting tot het weren van spam. In het Nederlandse recht wordt een internetaanbieder beschouwd als transporteur. Er is dus geen plicht om spam te weren, maar in de praktijk werken veel aanbieders met filters die spam met redelijk succes tegenhouden.

Spyware

Kwaadaardige computerprogramma's die zichzelf installeren zonder dat de pc-bezitter er iets van merkt en vervolgens de macht overnemen op de computer. De meeste spywareprogramma's zetten de pc open voor criminele indringers.

Tag

Op veel websites waar internetters hun eigen video's, foto's of andere uitingen kunnen achterlaten is het ook mogelijk daar een zelfgekozen label (tag) aan te hechten. Bezoekers van zo'n site kunnen dan door op een tag te klikken zien welke uitingen nog meer onder dat label te vinden zijn.

Versleutelen

Gegevens coderen met een bepaalde code (sleutel), zodat de gegevens of het bericht onleesbaar zijn voor onbevoegden. Om weer bij de gegevens te komen moeten die gedecodeerd worden met een dezelfde sleutel. Versleuteling heet ook wel: encryptie.

Virus

Kwaadaardig computerprogramma dat de pc besmet en (gedeeltelijk) onbruikbaar kan maken. Ze zijn zo talrijk, dat een pc die op internet is aangesloten niet zonder een be-trouwbare virusscanner kan. Zo'n scanner herkent virussen en maakt ze onschadelijk.

Web 2.0.

Verzamelnaam voor allerlei nieuwe toepassingen op het web, waarvan het centrale element is dat de bijdragen voornamelijk van gebruikers komen. Voorbeelden: YouTube (filmpjes), Hyves (foto's, weblogs, profielen), Flickr (foto's).

Webradio

Misschien wel de toekomst van de radio. Via honderden web-radiostations wordt de hele dag muziek het net op gestuurd. Meestal zijn de stations in een bepaald genre gespecialiseerd, variërend van klassiek tot country and western. Aansluiten van de pc op een versterker geeft een behoorlijke geluidskwaliteit. Op sommige stations kan de gebruiker zelf zijn favoriete muziek uitkiezen: Pandora, Last.fm en Musicovery bijvoorbeeld.

Wiki

Van oorsprong een Hawaiiaans woord, dat snel, beweeglijk betekent. Op internet is een wiki een programma waarmee webdocumenten door een groep kunnen worden bewerkt, zonder dat deskundigen de redactie voeren. De bekendste toepassing is de Wikipedia, een internet-encyclopedie waaraan iedereen een bijdrage kan leveren.