USER 6 . DE DOWNLOADER

Erick Slobbe haalt veel muziek met Soulseek binnen

Ik ben zelf 15 jaar zanger geweest in de punkband Bobwire. We hebben drie lp's gemaakt. Ik hou dus van ouwe punk. Twee jaar geleden heb ik het downloaden ontdekt via het programma Soulseek. Geweldig! Ik heb zo zeker al 200 cd's gedownload op mijn mp3-speler. Daar kunnen zo'n 10.000 nummers op.

'Het is allemaal gratis, dat is natuurlijk wel een bezwaar, maar ik heb jarenlang flink betaald aan de muziekindustrie, dus ik vind het niet zo erg dat ik het nu terughaal. Ik heb mijn eigen lp's trouwens ook op internet gezet, het is een prima manier om bekend te worden. Ik zoek ook veel muziek via MySpace. Dat wordt door veel bands als podium gebruikt. Er wordt ook gescout op het net, het verlaagt de drempel. Wel wordt de concurrentie steeds groter, dus je moet wel veel geluk hebben.

'Het is zinloos om tegen dat downloaden te strijden, de techniek is veel te ver voortgeschreden. Madonna heeft het weleens geprobeerd: als je dan muziek van haar wilde downloaden, hoorde je haar stem: 'What are you doing, motherfucker!' Ik denk dat het juist goed is voor de muziekindustrie. Alleen moet je je geld ergens anders mee verdienen. Concerten worden duurder. Er is gewoon één schakel weggehaald, de platenindustrie. Muzikanten kunnen de zaak nu veel beter in eigen hand houden.

Erick Slobbe (41) werkt op het secretariaat van de sterilisatie-afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum.