USER 5 . DE VOGELAAR

Henri Bouwmeester is geboeid door de vogeltrek

Er zijn in Nederland zeker zo'n 30.000 vogelaars en het wordt snel populairder. We werken op Schiermonnikoog met 15 vrijwillige ringers. We vangen en ringen vogels voor onderzoek naar de vogeltrek. Vroeger dachten we dat vogels op de sterren vlogen, nu vermoedt men dat ze zich middels een magnetisch chemisch stofje oriënteren op aardmagnetische velden.

'We hebben veel aan internet. Met de regenradar op het net kunnen we direct zien of er buien aankomen. Dan stoppen we onmiddellijk met vangen: als vogels op hun kop in het net hangen, dan is hun verenkleed niet waterdicht. Daarnaast maken we onze vangstgegevens direct via het net wereldkundig. Vroeger schreef je een logboek, nu heb ik een weblog dat door veel mensen gelezen wordt. Via de site Trektellen.nl wordt een grote database voor heel Nederland bijgehouden. Dankzij internet hebben we ook buitenlandse contacten. Ik heb met mijn broer een nieuws- en discussiegroep opgericht. Vorig jaar was er in Nederland een invasie van de grote barmsijs, die leeft in de toendragebieden van Noord-Siberië en Scandinavië. Ringers geven dat dan via internet door zodat ze massaal gevangen en geringd kunnen worden. Het is een heel bijzondere ervaring als je zo'n vogeltje dan in je hand houdt.

Henri Bouwmeester (43) werkt parttime bij het Nederlands Instituut voor Ecologie.

www.vogelringschier.nl