USER 2 . SECOND LIFE

Niels Vis vindt Second Life een soort Utopia:

Op Second Life heet ik Victor Boogie Woogie, dat is mijn lievelingsschilderij. Veel mensen gebruiken Second Life als een driedimensionale chatroom, maar ik zie het niet als een spel, maar als een nieuw medium. Je kunt niet winnen. Met zijn allen creëer je een wereld, het is een hele nieuwe economie, dat vind ik als kunstenaar interessant. Kunst is altijd iets virtueels geweest en past daarom prima in de virtuele wereld. Je kunt op Second Life iets kopen of verkopen. De prijs wordt bepaald door de markt, door vraag en aanbod. Ik heb nu een stuk grond van 1400 m2 gekocht voor 10.000 Lindendollars ($ 30,-). Daar wil ik een online kunstinstallatie bouwen.

Voor sommige mensen speelt hun hele sociale leven zich af op Second Life, dat interesseert mij niet. Voor mij is het een soort Utopia, een non-plek waar je je fantasieën op kunt botvieren.

Zo kun je in Second Life vliegen. Wat mij als kunstenaar interesseert: als er geen zwaartekracht is, kun je steden bouwen in de lucht.

Ik zie Second Life als een middel om jezelf te advertizen, er zijn billboards, je hebt een marketing-strategie. Maar er zijn mensen die op Second Life een jaarinkomen verdienen. Die zetten bijvoorbeeld een kledinglijn neer die ze verkopen. Of ze nemen er een baantje bij de disco. Dat vind ik Spielerei.

Niels Vis (26) heeft de Rietveldacademie gedaan. Hij is beeldend kunstenaar. Hij is het vliegende character op de cover van deze M.