UCI-voorzitter: wielerlanden net als maffia

Pat McQuaid, de voorzitter van de internationale wielerunie (UCI), zet de de traditionele wielerlanden, Frankrijk, Italië en Spanje, op één lijn met de maffia. Reden voor die vergelijking is de tegenwerking van de organisatoren van de grote wielerronden in die landen.

Gisteren zei McQuaid tijdens een eendaags bezoek aan Nederland dat hij die tegenwerking van organisatoren en bonden uit onder andere Frankrijk, Spanje en Italië beu is.

McQuaid sprak van een „clash” tussen de maffiose West-Europese wielerlanden en de Angelsaksische cultuur die bijvoorbeeld tegen dopinggebruik veel daadkrachtiger optreedt. Sowieso zijn de traditionele wielerlanden een obstakel als het om vernieuwing gaat, vindt McQuaid. „In de jaren zestig en zeventig hadden zij het voor het zeggen. Je ziet nu verschuivingen. Daar houden ze niet van”, vertelde McQuaid op het kantoor van Gerry van Gerwen, mededirecteur van Business for Sport en commercieel manager van de Duitse wielerploeg Milram.

McQuaid heeft in zijn eerste jaar als voorzitter van de UCI – hij volgde in september 2005 de Nederlander Hein Verbruggen op – heel wat problemen op zijn pad aangetroffen. De ProTour, de door Verbruggen geïntroduceerde kalender van topkoersen, werd vanuit de drie grote ronden continu beschoten en kreeg volgens McQuaid geen eerlijke kans. „Het is vooral jammer dat door de machtsstrijd die gaande is, de problemen die er natuurlijk zijn wanneer je iets nieuws opstart, blijven liggen. Maar de ProTour staat en blijft bestaan. De UCI bepaalt de kalender. Wij zijn de regerende partij en zullen die positie altijd behouden.”

Daarnaast kreeg McQuaid te maken met affaires als Operacion Puerto, de bloeddopezaak in Spanje rond dokter Fuentes, en de dopingzaak rond de Amerikaanse Tourwinnaar Floyd Landis, beide nog niet afgerond. Inzake Operacion Puerto verweten vooral ploegen dat de UCI zich niet had gemanifesteerd. „Maar wat moesten we dan? De ploegen haalden hun renners uit de Tour volgens hun eigen ethische code. Dat was goed. Maar op basis van de informatie die wij hebben, kunnen we niemand straffen of uit koers houden. Iemand is onschuldig zo lang het tegendeel niet bewezen is.”

Dat de wielersport in zwaar weer zit, beseft McQuaid continu. Op vakantie in Mauritius trof hij in de lokale krant grote verhalen over Jan Ullrich en Floyd Landis. In Doha, waar hij de Aziatische Spelen bezocht, van hetzelfde laken een pak. „Het is daarom zaak dat Operacion Puerto uiteindelijk ook duidelijke uitspraken krijgt en niet onder de mat wordt geveegd.” Ook de uitspraak van de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA in de zaak Landis kan hij slechts lijdzaam afwachten. (ANP)