Tonijn voor de prijs van een gezinsauto

Dat er steeds minder vis zwemt in de wereldzeeën is bekend. Dat dit zorgt voor enorm dure prijzen voor vis is een nieuw fenomeen.

Ook tonijn wordt een steeds schaarser goed. Dat bleek gisteren op de eerste visveiling van Japan van het nieuwe jaar. Daar heeft een blauwvintonijn van 200 kilogram een recordbedrag van 4,1 miljoen yen (ruim 25.000 euro) opgeleverd, meer dan een gemiddelde auto.

Dure tonijn is slecht nieuws voor de inwoners van het Aziatische land. Japanners verorberen jaarlijks ongeveer een kwart van de tonijn in de wereld. De vis wordt vooral verwerkt in de wereldwijd bekende sushi. Milieuorganisaties beschuldigen Japan ervan dat het de tonijnpopulatie zo sterk heeft teruggebracht dat de vis risico loopt om uit te sterven.

In oktober werd al duidelijk dat de doodsklok luidt voor de Atlantische tonijn, een warmbloedige vis die duizenden kilometers door de oceanen trekt. Door overbevissing dreigt de tonijn te worden gereduceerd tot een soort waarvan de populatie zich niet langer kan herstellen, zo waarschuwen wetenschappers en milieuorganisaties eensgezind. Net als eerder gebeurde met kabeljauw.

In november bracht een internationale commissie de visquota voor tonijn in het Middellandse zeegebied terug van 32.000 ton in 2006 tot 29.500 ton in 2007. Ook Japan is akkoord gegaan met een grote quotumbeperking voor blauwvintonijn in de Grote Oceaan. Naar verwachting zal de prijs van de vis alleen maar verder stijgen. De Japanners zullen dus meer moeten gaan betalen voor de sushi. (ANP)