Televisie Voorkeur

In Close-up aandacht voor de Finse schilder Akseli Gallen-Kallela van wie hierboven een portret is afgebeeld. Met zijn landschappen en mythische, nationalistische schilderijen gaf Gallen-Kallela de Finnen in de vroege twintigste eeuw een ziel en een identiteit. Ned.2, 19.10-20.10u.

actualiteit

Buitenhof. Onder anderen de Duitse staatssecretaris Peter Altmaier (CDU) over de nieuwe plannen van het Duitse leiderschap, de toekomst van het Europese grondwettelijke verdrag en de precaire positie van Nederland in Europa. Aansluitend een discussie over Europa en de formatie tussen René van der Linden (senator van het CDA en voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa), Jos de Beus (politicoloog UvA) en Mendeltje van Keulen (Instituut Clingendael). Ten slotte een gesprek met de nieuwe directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings. Ned.1, 12.10-13.10u.

documentaire

Earth investigated: Asteroid attack. De kans te worden gedood door een asteroïde is vier maal groter dan door de bliksem te worden getroffen. National Geographic, 20.00-21.00u.

Capturing the Friedmans. Amerikaanse documentaire uit 2002 van Andrew Jarecki die aanvankelijk van plan was een documentaire te maken over verjaardagsclowns. Hij veranderde echter van onderwerp, toen hij erachter kwam dat de vader en de jongste broer van één van de clowns, David Friedman, vijftien jaar geleden de gevangenis in draaiden wegens seksueel misbruik van jongetjes. David Friedman bestrijdt deze beschuldigingen. De zaak tegen vader Arnold en zijn toen achttienjarige zoon Jesse leek sterk. Er was kinderporno verstopt en vele getuigenissen van kinderen, die beweerden te zijn verkracht. Maar journaliste Debbie Nathan heeft haar twijfels. Ned.3, 20.10-22.05u.

Over leven: Waarom roken we nog? Naar schatting zal de helft van de rokers hun verslaving met de dood bekopen. Als we dit weten, waarom roken mensen dan nog? België 2 (Canvas), 22.05-22.45u.

ZDF-History: Wie Chinas Aufstieg begann - Geburt einer Weltmacht. Vanavond over de verbazingwekkende opkomst van China dat in twintig jaar van derdewereldland een van de grootste economische en politieke wereldmachten werd. ZDF, 23.30-0.15u.

praatprogramma

Tegenpolen. Het Tweede Kamerlid voor het CDA Sybrand van Haersma Buma en filmregisseur Eddy Terstall gaan met elkaar in discussie over de vrijheid van meningsuiting, een onderwerp dat na de dood van Theo van Gogh weer op de agenda staat. Terstall is een van de opstellers van een politiek pamflet waarin werd gepleit voor die vrijheid van meningsuiting. Haersma Buma vindt dat suggestief en onzinnig omdat onze grondwet al garant staat voor die vrijheid. Ned.2, 22.50-23.25u.

informatief

A wild winter’s day. Natuurdocumentaire over het winterseizoen aan de kust van Norfolk, waar zeehonden aangetroffen worden. BBC2, 18.15-18.45u.

Op reis voor het goede doel met Caroline en Wim Kok. Caroline Tensen gaat samen met Wim Kok naar Bolivia om een aantal projecten van Unicef te bezoeken. Ze bezoeken o.a. het opvangcentrum Casa Qantuta, dat meisjes opvangt die op straat leven. Tien, 18.25-18.55u.

W@=D@ in China: Het wiel van het geluk. Crossmediaal cultureel programma waarin de kijker wordt meegenomen op een zoektocht door vier verschillende werelden: India, Mali, Mexico & Guatemala en China. De presentatoren Dimitir Leue en Pieter Embrechts zijn verbaasd als ze in Hongkong aankomen en zien hoeveel Chinezen met geluk en geld bezig zijn. België 1, 18.30-19.00u.

Planet earth - Making of... Reportage over de totstandkoming van de natuurdocumentaireserie Planet earth. BBC1, 19.00-19.10u.

muziek

Mozart da Ponte, een opera trilogie: Don Giovanni. Uitvoering van de derde eigentijdse Mozart-opera in eigentijdse bewerking van Don Giovanni door koor en orkest van de Nederlandse Opera. Voorafgaand en in de pauze gasten en inleidende reportages. Ned.2, 13.00-16.56u.

Night of the Proms 2006. Eerste deel van een concertregistratie in het Antwerpse Sportpaleis met o.a. optredens van het orkest Il Novecento o.l.v. Robert Groslot en het koor Fine Fleur. Met medewerking van Tony Henry, Ike Turner & Lyrica Garrett, John Miles, Tears for Fears, Udo en Texas. België 1, 22.45-23.40u.

Kings of 70s romance. Reportage over romantische zangers uit de jaren zeventig zoals Gilbert O’Sullivan, Barry White, Leo Sayer en Demis Roussos. BBC1, 23.15-0.15u.