Televisie Overige films

Educating Rita (Lewis Gilbert, 1983, GB). Onderhoudende, sterk op verbale grappen leunende komedie naar blijspel van Willy Russell (bij ons opgevoerd als Rita en de voetreis naar Rome). Kapstertje krijgt privéles van drankzuchtige professor en streeft hem intellectueel en professioneel voorbij. Golden Globes voor Michael Caine en debuterende Julie Waters. RTL4, 14.05-16.00u. & België 2, 23.50-1.40u.

Bringing down the House (Adam Shankman, 2003, VS). Komedie waarin het leven van workaholic en belastingadviseur Steve Martin op z’n kop wordt gezet door rapzangeres Queen Latifah. Tien, 18.00-20.00u.

The Yards (James Gray, 2000, VS). Regisseur van Little Odessa maakte film over corruptie in Brooklyn in de jaren zeventig. Alleen de zorgvuldige vormgeving tilt deze doorsneevariant op On the Waterfront iets uit boven het gemiddelde. Met Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, Charlize Theron, Ellen Burstyn, Faye Dunaway, James Caan. Ned.3, 20.30-22.20u.

Sweet Home Alabama (Andy Tennant, 2002, VS). Onschuldige formulekomedie met Reese Witherspoon als succesvol modeontwerpster in New York, met de burgemeesterszoon aan haar zij. Dan keert ze terug naar haar geboortedorp in Alabama om haar vroegere echtgenoot de echtscheidingspapieren te laten tekenen. Daar was het nog niet van gekomen. BBC2, 21.20-23.05u.

Hollywood Homicide (Ron Shelton, 2003, VS). Ongeïnspireerde comedy-thriller werd een dure flop met Harrison Ford als drankzuchtige rechercheur en Josh Hartnett als diens jonge maatje. Wel twee stevige achtervolginsscènes en gastrollen van Robert Wagner (als zichzelf) en Eric Idle (als Britse filmster). RTL5, 21.45-23.50u.

The Exorcist: The Version You’ve Never Seen (William Friedkin, 1973, VS). In 1990 uitgebrachte ‘director's cut’ van fameuze, even ‘blasfemische’ als dure en succesrijke griezelthriller waarin Ellen Burstyns dochter Linda Blair door de duivel is bezeten. Priester Max von Sydow komt in actie. Film trakteert op spectaculaire ‘special effects’ maar heeft opmerkelijk weinig te vertellen. Toch kreeg het scenario van William Peter Blatty een Oscar. Kreeg twee vervolgen. Veronica, 22.00-0.30u.

The Ninth Gate (Roman Polanski, 1999, VS/Fr/Sp). Ruim dertig jaar na Rosemary’s Baby (1968) geeft Polanski de duivel weer een stem en betoont hij zich andermaal een meester in het oproepen van een onheilszwangere atmosfeer, in een overigens minder overtuigende avonturenfilm. Johnny Depp zoekt een 17de-eeuws manuscript dat je in staat stelt het rijk van de duivel binnen te treden. Ook met Frank Langella, Lena Olin. Tien, 23.00-1.30u.

The Third Miracle (Agnieszka Holland, 1999, VS). Op papier interessante studie naar de rol van wonderen en heiligen in de moderne rooms-katholieke geloofsbeleving. Weifelende priester Ed Harris onderzoekt de mogelijke heiligheid van Barbara Sukowa, wier standbeeld elk jaar in november lijkt te bloeden. Ook met Anne Heche, Armin Mueller-Stahl. België 1, 23.40-1.35u.

Monsoon Wedding (Mira Nair, 2001, India/VS/Frankrijk/Italië/Dld). Op het filmfestival van Venetië bekroonde film vol levensvreugde over een gearrangeerd huwelijk in New Delhi. Kennismaking met een cultuur waar het switchen tussen het traditionele en de computer even makkelijk gaat als het praten van Hindi en Engels. Ned.2, 23.55-1.40u.

Stop! Or My Mom Will Shoot (Roger Spottiswoode, 1992, VS). Pretentieloze komedie waarin rechercheur Sylvester Stallone bezoek krijgt van zijn bemoeizieke moeder (Estelle Getty, bekend van de tv-serie The Golden Girls). SBS6, 0.30-2.00u.