Televisie Overige films

Tuck Everlasting (Jay Russell, 2002, VS). Sentimentele Disney-film over eenzaam gezin dat dankzij bijzonder bronwater maar niet ouder wil worden. Bijrollen van prominenten William Hurt, Sissy Spacek en Ben Kingsley. België 1, 14.05-15.35u.

Het 14de kippetje (Hany Abu-Assad, 1998, Nederland). Arnon Grunberg schreef het postmoderne scenario van tragikomisch speelfilmdebuut van de Palestijnse Hany Abu-Assad, ook verantwoordelijk voor o.a. Ford Transit en Paradise Now. Landerig gezelschap vrienden en familieleden wacht, al drinkend, in restaurant op feestvarkens Antonie Kamerling en Thekla Reuten. Ook met Dirk Zeelenberg, Peter Paul Muller, Kasper van Kooten, Victor Löw. Trok destijds krap 30.000 bezoekers. RTL4, 14.40-16.15u., onderbroken door reclame.

Floris (Jean van de Velde, 2004, Nederland). Floris uit de oude televisie-serie mag nog even terugkeren in ‘flashback’, maar verder staat deze film geheel op zichzelf. De titelheld is de kleinzoon van de door Rutger Hauer beroemd gemaakte vechtjas en deze nazaat wil liever acteren dan vechten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus zal ook deze Floris (Michiel Huisman) op avontuur gaan. Ditmaal niet met een Sindala, maar met Pi, een Chinees acrobatenmeisje, gespeeld door Birgit Schuurman. Ned.3, 15.00-16.40u.

Flight of the Navigator (Randal Kleiser, 1986, VS). Aardig sciencefictionavontuur voor de jeugd. Twaalfjarig jongetje maakt sprong van tien jaar in de tijd en trapt gein met robot in wereld van even opdringerige als kortzichtige grote mensen. Tien, 16.40-18.25u., onderbroken door reclame.

Necessary Roughness (Stan Dragoti, 1991, VS). Zwakke sportkomedie volgt louter platgetreden paden: coach leidt ongeregeld footballteam naar de overwinning. Met Scott Bakula, Hector Elizondo. Veronica, 18.40-20.35u.

Demolition Man (Marco Brambilla, 1993, VS). Vederlichte actie-comedy laat Sylvester Stallone uitbundig zelfspot bedrijven. Als ‘de Sloper’ komt hij in actie tegen een vervaarlijke goeroe (Wesley Snipes) die in een toekomstig, paradijselijk Los Angeles een verhuld totalitaire maatschappij creëerde. Veronica, 20.35-22.45u., onderbroken door reclame.

Virtuosity (Brett Leonard, 1995, VS). Schreeuwerige, op papier interessante thriller speelt in de nabije, volledig computergestuurde toekomst. Denzel Washington versus een virtuele ‘bad guy’ (Russell Crowe) wiens karakter werd samengesteld uit dat van 200 seriemoordenaars en andere criminelen. Veronica, 22.45-0.35u.

Kill Bill: Vol.1 (Quentin Tarantino, 2003, VS). Eerste deel van de eerste film die Tarantino in ruim vijf jaar maakte, over een zwaardzwaaiende huurmoordenares (Uma Thurman) die wraak najaagt op voormalige, verraderlijke collega’s. Binnen het genre van de ‘martial arts’ toont Tarantino zijn meesterschap en expertise. Hard, absurd en virtuoos. BBC2, 23.00-0.45u.

Münchhausen (Josef von Baky, 1943, Dld). Even curieuze als ambitieuze avonturenfilm over de befaamde leugenbaron, op last van Goebbels vervaardigd ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van de UFA. Erich Kästner mocht voor de gelegenheid het scenario schrijven, onder het pseudoniem Berthold Bürger. In Agfacolor en met Hans Albers in de titelrol. Arte, 0.25-2.15u.

Family Business (Sidney Lumet, 1989, VS). Sean Connery, Dustin Hoffman en Matthew Broderick spelen grootvader, vader en zoon uit New York, die gezamenlijk een inbraak beramen. Ondanks situering in crimineel milieu een serieus, sentimenteel gezinsdrama dat ons wil overtuigen van het belang van een hechte familieband. BBC1, 1.05-2.55u.