Televisie Film van de dag

Uit Around The World in 80 Days. Shirley MacLaine and her stalwart rescuer, David Niven, in a scene from "Around The World In 80 Days". (AP Photo)
Uit Around The World in 80 Days. Shirley MacLaine and her stalwart rescuer, David Niven, in a scene from "Around The World In 80 Days". (AP Photo) Associated Press

Around The World in 80 Days. De remake uit 2004, met Jackie Chan en de Britse komiek Steve Coogan, leek vooral bedoeld de dvd van het origineel uit 1956 te promoten. Toen de nieuwe film in de bioscoop draaide, kwam niet geheel toevallig de dvd uit. Veel studio’s halen meer inkomsten uit dvd-verkoop dan uit nieuwe releases. De Jules Verne-verfilming Around The World in 80 Days, een ‘travelogue’ van ruim drie uur zonder al te veel verhaal, was de tweede film in het Todd A.O.-systeem, een Widescreen-opvolger van Cinerama – dat bekendstond om zijn spectaculaire opnamen. Anno 2007 blijkt de film een illustratie van westers kolonialisme, met de oer-Britse Phileas Fogg (David Niven) als opperkoloniaal. De film ontsproot uit het brein van producent Michael Todd – een kleurrijke showman die vlak na zijn huwelijk met Elizabeth Taylor neerstortte met zijn privéjet.(Michael Anderson, 1956, VS), België 1, 13.35-16.25u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg