Strijd om Stork voor de rechter

De hedgefondsen Centaurus en Paulson hebben de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam gevraagd om de gifpil bij Stork onschadelijk te maken. Ze hebben gisteren een verzoek tot een dwangbevel ingediend om de stemrechten te schorsen op de preferente aandelen die de Stichting Stork in december heeft gekocht van het industriële concern.

Het tweetal verwacht dat de rechter voor 18 januari uitspraak zal doen. Op die dag houdt Stork op hun verzoek een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waar een motie van wantrouwen tegen de commissarissen op de agenda staat. Via het ontslag van de commissarissen willen Centaurus en Paulson het bestuur van Stork dwingen hun voorstel uit te voeren dat het bedrijf door moet gaan als ‘nationale luchtvaartkampioen’ en twee andere divisies verkoopt. Op een aandeelhoudersvergadering in oktober werd dat door 86,5 procent van de aanwezige aandeelhouders gesteund.

Door de uitgifte van de preferente aandelen heeft de Stichting Stork bijna de meerderheid van de stemmen en ze heeft al gezegd daarmee het ontslag van de commissarissen te blokkeren. Het belang van Centaurus en Paulson is geslonken van 33 naar ruim 16 procent. Zij vinden dat de Stichting de aandelen alleen had mogen krijgen als er sprake was geweest van een vijandige overname. „Stork en de Stichting spotten met de Nederlandse wet en principes van goed ondernemingsbestuur”, zeggen ze in een verklaring.

Stork liet gisteren weten zich ‘krachtig’ te zullen verweren tegen het verzoek. Volgens een woordvoerder voelt het bedrijf zich gesteund door de ondernemingsraad, de vakbonden en een aantal buitenlandse aandeelhouders. De bonden maakten vorige week bekend dat zij de Ondernemingskamer gevraagd hebben om gehoord te worden als Centaurus en Paulson een juridische procedure zouden aanspannen.