Situationisten

Situationisten BEELDENDE KUNST Tentoonstelling over de kunstbeweging Situationistische Internationale, die in 1957 werd opgericht door avant-gardistische kunstenaars en politieke activisten. Leider was filosoof Guy Debord, die de SI vijftien jaar lang aanstuurde. Ook de Nederlander Constant was een tijdje lid. „Al valt het situationisme door zijn wijdlopige ideeënrijkdom niet te exposeren, toch is de tentoonstelling een aanrader. Als onnavolgbare horror vacui, van schilderijen, slogans, kroegfoto’s, pamfletten en actieposters geeft de expositie inzicht in zowat het enige isme dat de vorige eeuw overleefde. Want steeds meer kunstenaars herkennen het ‘getto van de kunst’ waarvoor Debord waarschuwde.” Sandra Smets, 4 januari 2006 T/m 11 maart in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Inl: www.centraalmuseum.nl

Tentoonstelling over de kunstbeweging Situationistische Internationale, die in 1957 werd opgericht door avant-gardistische kunstenaars en politieke activisten. Leider was filosoof Guy Debord, die de SI vijftien jaar lang aanstuurde. Ook de Nederlander Constant was een tijdje lid.

„Al valt het situationisme door zijn wijdlopige ideeënrijkdom niet te exposeren, toch is de tentoonstelling een aanrader. Als onnavolgbare horror vacui, van schilderijen, slogans, kroegfoto’s, pamfletten en actieposters geeft de expositie inzicht in zowat het enige isme dat de vorige eeuw overleefde. Want steeds meer kunstenaars herkennen het ‘getto van de kunst’ waarvoor Debord waarschuwde.”

Sandra Smets, 4 januari 2006

T/m 11 maart in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Inl: www.centraalmuseum.nl