Overal Gooische vrouwen

HILARISCH: de hoofdrolspeelsters van ‘Gooische vrouwen’ Foto Roy Beusker/Talpa Foto: Roy Beusker
HILARISCH: de hoofdrolspeelsters van ‘Gooische vrouwen’ Foto Roy Beusker/Talpa Foto: Roy Beusker Beusker, Roy

Dvd: Gooische Vrouwen, seizoen 2(Talpa/CNR TV)

De klaagzang dat de tv-zender Talpa (Tien) niet goed genoeg zou zijn en niet genoeg kwaliteit levert, houdt maar aan, maar ten minste één Nederlandse drama/komedie-serie voor Talpa hoort tot het beste dat de afgelopen jaren voor de Nederlandse televisie is geproduceerd, en dat is de serie Gooische Vrouwen, Lief & Leed in Het Gooi.

Maandag begint op de Vlaamse zender VTM de serie, zodat de Belgen nog eens kunnen zien hoe leuk deze serie ‘naar een idee van Linda de Mol’ is. Maar in de winkel, van de dvd-shop tot de Blokker, is de afgelopen jaar uitgekomen dvd Gooische Vrouwen, Seizoen 2 al te koop, met acht afleveringen op twee dvd’s, dus ook Nederland hoeft niet zonder te zitten.

Gooische Vrouwen volgt het wel en wee van vier rijke vrouwen in dure Gooische villa’s – en dat op een ironische, hilarische manier. Linda de Mol speelt zelf de rol van Cheryl, de nouveau riche-ste van het stel, die met een omhooggeschoten volkszanger in een dure villa woont. Verder zijn er de kakkineuze gescheiden Willemijn, gespeeld door Annette Malherbe, de ongelukkige advocate Claire, gespeeld door Ttsjitske Reidinga en de seksverslaafde beeldhouwster Anouk, gespeeld door Susan Visser.

Alle vier de vrouwen spelen fantastische rollen, en de scripts zijn – zeker voor Nederlands drama – kunstig en humoristisch geweven rond liefde, geld, macht en trouw.

Extra’s staan er niet op deze dvd’s, maar Linda de Mols uitspraken in Humo van deze week kunnen die rol ook best vervullen. ,,Tachtig procent van wat je ziet is echt gebeurd bij mensen in het Gooi.” Maar haar eigen leven stond niet model, hoewel ze wel in het Gooi woont. De Mol heeft geen tijd om, zoals de personages „alleen maar witte wijn te slurpen en te roddelen met m’n vriendinnen of zwiepend met creditcards door winkelstraten te banjeren.”

Op deze dvd-set is te zien dat Gooische Vrouwen satirischer is dan de tv-serie die altijd al voorbeeld wordt genoemd, Desperate Housewives. Zo zegt de psychiater van al de Gooische Vrouwen, die een verhouding heeft met een van hun Aziatische au pairs, terwijl hij net zijn broek dichtknoopt: „Je moet eens weten hoe ik naar de Derde Wereld verlang... naar mensen met echte problemen.”

Paul Steenhuis

    • Paul Steenhuis