Napoleon regeert de straat

Deze winter is de nieuwste mode 18de-eeuws, zien Emma Wagenaar (tekst) en C. Barton van Flymen (foto’s) op straat

NIEUW IN EEN OUD JASJE: Mara, Marie, Stephanie en Gormlaith als echte huzarenstukken © C.Barton van Flymen straatmode MARA Flymen, C. Barton van

Het is waarschijnlijk de invloed van Sofia Coppola’s film Marie Antoinette die afgelopen zomer in première ging, want designers hebben voor deze winter en masse 18de-eeuwse mode in een modern jasje gestoken. Zo baseerden Dolce & Gabbana hun huidige wintercollectie op ‘Napoleon en zijn geliefden’ en vierde het Britse modehuis Burberry Prorsum haar 150-jarig bestaan in Palazzo Serbelloni, Napoleons vroegere residentie in Milaan. Deze militaire Napoleontrend is een extravagante en romantische mix van barok en rococo stijlen en kenmerkt zich door rustieke handgemaakte, natuurlijke materialen en diepe, volle kleuren als bordeauxrood, koningsblauw en smaragdgroen. Denk aan scherp getailleerde uniformjasjes gedecoreerd met gouden brokaat of meerdere rijen vergulde knopen en stijve witte blouses met pofmouwtjes en hoge kragen, onder andere gezien bij Ralph Lauren, Chanel en Jean Paul Gaultier.

En niet alleen op de catwalk is deze trend te zien. Ook in het Nederlandse straatbeeld spotten we overal dubbele rijen knopen, pofmouwtjes, opstaande kragen en rijke fluwelen stoffen.

Mooi voorbeeld is Mara (24) uit Utrecht met haar donkerblauwe, fluwelen jasje van H&M. Het waren de kleur en de stof die haar meteen aanspraken. „Daarnaast is dit jasje heel erg getailleerd waardoor het mooi staat”, voegt ze eraan toe. Ze wist niet dat haar jasje zo ‘in’ is.

Ook Stephanie (22) uit Amstelveen was meteen gecharmeerd van de stof en de opvallende dubbele rij knopen. Ze zocht al zo’n type jasje, maar was verbaasd haar bruine exemplaar al zo snel te vinden bij Zara.

Het crème katoenen jasje van Gormlaith (20) uit Amsterdam is eveneens van Zara, maar is toch duidelijk anders. Het illustreert de diversiteit van deze trend. Zo’n Napoleonjasje of huzarenjasje geeft een casual outfit wat glamour, vindt de Amsterdamse ook: „Ik houd van dingen die net even anders zijn. Dit jasje vond ik lekker barok. Ik ben niet echt een modeslaaf, maar ik kom wel in modieuze winkels, dus draag ik vanzelfsprekend dingen die ‘in’ zijn.”

Het zwarte katoenen Napoleonjasje van Marie (21) uit Groningen komt uit Londen. „Heb ik gekocht op Camden Market. Ik had het koud en een jasje nodig”, zegt ze lachend. „Maar goed, zo is er altijd wel een excuus om iets te kopen.”

    • Emma Wagenaar
    • C. Barton van Flymen