Museum vreest komst chipknip

Zullen de Rotterdamse musea lijden onder de invoering van de chipknip voor het openbaar vervoer in de havenstad? Directeur Wim Pijbes van de Kunsthal vreest van wel. Hij meent dat vooral scholieren minder zullen komen als de chipknip dit voorjaar wordt ingevoerd.

Nu gebruiken leraren de zogenoemde CKV-kortingsbonnen om hun klas voor weinig geld mee naar het museum of het theater te nemen. Om ter bestemder plaatse te komen, neemt de klas de bus of de tram; de leraar stempelt een flinke strippenkaart af.

Per 1 april verdwijnt de strippenkaart echter uit het Rotterdamse openbaar vervoer. Dan kan men alleen nog met de OV chipknip reizen. Deze chipknip is op naam en kost 1,50 euro. Degene die geen persoonlijke chipknip heeft, moet een algemene chipknip aanschaffen, voor 3 euro.

Kunsthal-directeur Pijbes meent dat het nieuwe systeem geen rekening houdt met schoolklassen. Allereerst, zegt hij, zullen niet alle kinderen een persoonlijke chipknip hebben. Vaak zal er door ouders een duurdere, algemene chipknip gekocht moeten worden – waarop het kindertarief ontbreekt.

Verder vreest Pijbes chaos in de klassen. Zullen alle kinderen hun kaart meenemen? „Jongens, morgen gaan we naar het museum. Moet iedereen een chipknip meenemen. Ik denk niet dat dat werkt.” Ook moeten reizigers binnen een half uur overstappen, anders betalen ze opnieuw het starttarief. Pijbes: „Redt een leraar met dertig kinderen dat?”

De Rotterdamse vervoersmaatschappij RET heeft zich inmiddels de klachten aangetrokken, „met dank aan Wim Pijbes”. Ze broedt op een reductiekaart voor groepen, dus ook voor klassen. Die zouden op naam van de school kunnen staan. Daarnaast, zegt een woordvoerder, kan de school „dertig algemene kaarten kopen, die de leerlingen na het uitje weer moeten inleveren.”

Pijbes heeft ondertussen zo zijn redenen om aan de bel te trekken. Het aantal jongeren dat de Kunsthal bezocht, verdubbelde in het afgelopen jaar tot 60.000, vooral dankzij de expositie over dinosaurussen en die van het werk van de schilder Toulouse-Lautrec. Vaak waren het schoolklassen die het museum bezochten.

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Museum vreest komst chipknip (6 januari, pagina 7) wordt de chipkaart voor het openbaar vervoer ten onrechte een chipknip genoemd. Een chipknip is de elektronische portemonnee op de bankpas, een geregistreerd handelsmerk.