Max Euweplein

Het nieuws over de gestolen zwarte koning haalde alleen de Amsterdamse daklozenkrant, maar die ging er dan ook uitvoerig op in. Op het Max Euweplein in Amsterdam wordt iedere dag geschaakt met grote plastic stukken. Voor de vaste klanten is het ook een soort sociëteit. Veel mensen komen er niet om zelf te schaken, maar om te kijken en dan met geestverwanten naar een van de café's op het plein te gaan om daar schaakverhalen uit te wisselen.

In oktober was opeens de zwarte koning van het spel verdwenen.

Er waren wel vaker stukken gestolen, maar bij een pion was dat nooit zo erg. Een verdwenen koning is erger, want die moet een hele partij mee.

Eerst werd er een doos in een zwarte plastic vuilniszak als vervangende koning gebruikt. Daarna iets mooiers: een fietszadel op een ijzeren staak. 'Net een Picasso', zei een van de stamgasten. Hij bedoelde de beroemde Stier van Picasso uit 1943, die gemaakt is van een fietszadel en een stuur.

Begin december was de zwarte koning weer terug. Niet de oude koning, maar een frisse vervanger die intussen in een fabriek speciaal voor het Max Euweplein was gemaakt. Die Picasso was ook wel mooi geweest, maar rechtgeaarde schakers spelen toch liever met Stauntonstukken.

Ik kom graag op dat Max Euweplein en loop dan ook altijd even over de Hein Donnerbrug, waar je van het plein op uitkomt. Aan buitenlandse vrienden vertel ik graag dat niet ver daar vandaan ook de Reestraat is, maar al is dat waar, helemaal eerlijk is die mededeling niet.

Van den Hoek - Euwe, match Den Haag 1942. Zwart begint en wint.

Oplossing Schaken: 1...Td2xb2 2. Tb1xb2 De7-e5 (Dreigt mat en torenwinst) 3. Tf1-b1 (Na andere verdedigingen tegen het mat blijft zwart een stuk voor) 3...De5xh2+ 4. Kg1-f1 Ld6-f4 met damewinst.

    • Hans Ree