Koop gevallen engelen

In NRC Handelsblad van zaterdag 30 december 2006 staat op pagina 21 het Jaaroverzicht Aandelen 2006, met onder meer de begin- en eindkoersen, en de hoogte- en dieptepunten. Voor actieve beleggers is dit een etalage vol lekkere hapjes, want kopen op een dieptepunt en verkopen op een hoogtepunt kan winst opleveren.

Helaas is de houdbaarheidsdatum van deze lekkernijen eind december verstreken en wordt de etalage 2007 dag voor dag weer gevuld met verse koersen. De enige zekerheid die we nu hebben is de beginkoers 2007 van 2 januari. Toch kunnen we wel wat leren van 2006.

Allereerst van de AEX-index. Die opende in 2006 op 436,78 en sloot op 496,96, een koerswinst van 13,14 procent. Dit cijfer presenteert de pers als dé beursgraadmeter: ‘Beleggers zijn er in 2006 ruim 13 procent op vooruitgegaan.’

Maar die bewering gaat alleen op als beleggers precies beleggen volgens de index, passief zijn, nooit dividend ontvangen en geen box 3-belasting en bankkosten betalen. Die beleggers bestaan niet.

Een beetje actief beleggen, met een redelijk accurate timing, levert meer op dan blijven zitten op je stukken door een of andere index te volgen. Om bij de AEX-index te blijven: die stond 14 juni 2006 op het jaardieptepunt van 409,56 punten en sloot 8 november op het jaarhoogtepunt van 499,17. Wie in juni kocht en in november verkocht, maakte een rendement van circa 22 procent.

Helaas is dit een theoretische benadering, want niemand kan van tevoren de hoogte- en dieptepunten bepalen. Bovendien is een index een vergaarbak van koersen van goede, slechte en matige aandelen. Daarmee haal je een soort gemiddeld rendement, dat positief of negatief kan uitpakken.

Wie aan de beweeglijkheid (volatiliteit) van aandelen wil verdienen, kan zich beter richten op potentiële hardlopers (grillige fondsen) door deze te kopen wanneer ze nog stilstaan of dalen en er een herstel in de lucht hangt. Meestal dippen ze na onverwachts slecht nieuws over een onderneming of wanneer de gehele markt (heftig) daalt.

Je kan dan geduldig een portefeuille met bijvoorbeeld tien verschillende ‘gevallen engelen’ opbouwen. Die flinke, maar wat eenzijdige, spreiding van je vermogen zorgt voor voldoende kans op succes. Niet op papier, maar door te verkopen, zo de winst te verzilveren en te wachten op een nieuwe dip. Als voorbeeld twee (gevallen) engelen uit 2006.

ABN Amro. Over 2006 een jaarrendement van 14,5 procent; koerswinst plus dividend. Niet slecht, maar het kan beter. Op 18 juli deed de bank 20,25 euro, het jaardieptepunt en daarom een geschikt koopmoment. Ultimo 2006 was de koers 24,58. Een koerswinst van circa 21 procent en rond 24 procent met het dividend erbij. 10 procentpunt meer dan het jaarrendement.

Een ander voorbeeld: Getronics, dat in maart waarschijnlijk degradeert van de eredivisie (AEX-index) naar de eerste divisie (AMX-index). Over heel 2006 boekte deze onderneming een negatief rendement van 46 procent, want de koers daalde van 11,88 euro naar 6,12.

Maar wie kocht op het dieptepunt van 4,77 op 8 augustus sloot 2006 af met een papieren winst van 28 procent. Gevallen engelen kunnen dan ineens weer vliegen. Nu moeten we afwachten of de degradatie van Getronics de koers weer zal drukken.

Wie zich wil verdiepen in (gevallen) engelen vindt op www.nrc.nl in de linkerkolom onder ‘speciaal voor’ een link voor beleggers. Die leidt naar de website van Financiële Diensten Amsterdam (FDA) met daarop AEX- en AMX-koersen en een schat aan informatie over die bedrijven.

    • Adriaan Hiele