Kas: Alles uit de Kas

Kas: Alles uit de Kas (Check Me Produkzies) ****

Kas:Alles uit de Kas(Check Me Produkzies)

Rotterdammer Kas regisseert voor veel andere rappers videoclips maar houdt ook in zijn eigen carrière alle touwtjes strak in handen. Hij produceert beats, rapt, ontwerpt zijn eigen cd-hoes en geeft ook dit tweede soloalbum in eigen beheer uit. Op dit album rapt hij dat zijn twee jaar eerder uitgebrachte cd Spiegelreflex, met een kritische visie op de hiphopscene in Nederland, geen gezellig album was maar wel nodig, toen. Kas maakt hiphop waar je voor moet gaan zitten. Het krachtigst is hij wanneer hij zijn eigen worstelingen gebruikt om grotere onderwerpen te beschrijven, zoals zijn schaamte wanneer hij racistische opmerkingen laat passeren en zijn moeite om problemen om hem heen in zijn hoofd een plaats te geven. Over stevige ritmes met warme samples, rustige pianotonen en scratches houdt Kas met zijn complexe rijmschema’s vol onverwachte intonaties de aandacht vast. Luchtige tussenstukjes zijn odes aan hiphop, zoals een grappig relaas over iemand die stinkt ‘als een wiskundeleraar’.

Saul van Stapele

    • Saul van Stapele