Inburgeren Duitse was niet nodig

De vele publiciteit over de naturalisatie van de 93-jarige Gerda Bekker-Ten Damme heeft geleid tot actie van de Duitse ambassade.

De van oorsprong Nederlandse vrouw was tot vorig jaar in het bezit van alleen een Duits paspoort, hoewel zij al 90 jaar in Nederland woont. Voor haar werd gisteren onder grote mediabelangstelling in het Groningse Loppersum een heuse – en verplichte – naturalisatieceremonie georganiseerd nadat zij weer officieel Nederlander was geworden. Zij liet zich naturaliseren omdat, volgens haar zoon, het verlengen van het paspoort alleen mogelijk was als zij persoonlijk naar het consulaat in Amsterdam zou afreizen.

In een persverklaring, die gistermorgen werd uitgegeven, stelt de ambassade dat dit onjuist is. „Bij aanvragers die ouder zijn dan 75 jaar zien wij heel vaak af van een persoonlijke aanvraag en behandelen wij ook schriftelijk ingediende aanvragen. Wij zouden het betreuren indien iemand zijn Duitse nationaliteit zou opgeven om redenen die in de media genoemd worden.”

„Daar komen ze nu mee”, reageert de zoon van de vrouw, Norbert Bekker. „Ze zijn natuurlijk geschrokken van de publiciteit.” Hij erkent dat het consulaat „nadat ze heel moeilijk hadden gedaan” bereid was een schriftelijke aanvraag in behandeling te nemen als hij een dokterverklaring kon overleggen waaruit zou blijken dat ze niet vervoerd kon worden. „Vervolgens kreeg ik in een brief te horen dat er een kans van 1 op 20 was dat ze de pasfoto zouden goedkeuren. Toen geloofde ik het wel.”

De tijden voor buitenlanders in Nederland zijn rauer geworden, schreef de Suddeutsche Zeitung gisteren. „Gerda Bekker-Ten Damme is daarbij geen uitzondering.”