Hezbollah gaat acties tegen Libanese regering opvoeren

De shi’itische beweging Hezbollah zal volgende week haar campagne tegen de regering van Libanon opvoeren en het land verlammen. Dat heeft een oppositiepoliticus gisteren gezegd. Hij wilde niet met name bekend worden. „De oppositie werkt aan de laatste formuleringen van de tweede fase van haar campagne. Volgende week gaat alles bewegen”, aldus de politicus.

De afgelopen vijf weken hebben critici van de Libanese premier Fouad Siniora in het centrum van Beiroet in tenten gekampeerd om hem te dwingen de oppositie vetorecht te geven over beslissingen van de regering of om verkiezingen uit te schrijven. Siniora heeft de protesten genegeerd. Alle pogingen tot bemiddeling zijn afgeketst op de weigering van Siniora en Hezbollah om in te binden. „Er blijft de oppositie niets anders over dan de druk op de autoriteiten te verhogen. Zij immers doen alsof er niets aan de hand is. De zaak zal escaleren tot een fase waarin vrijwel het hele land verlamd raakt.” Hezbollah zal de plannen met haar bondgenoten, de shi’itische beweging Amal en de aanhangers van de christelijke leider Michel Aoun, dit weekeinde toelichten.

Hezbollah wordt gesteund door Iran en Syrië, Siniora, die zich verzet tegen de traditioneel grote invloed van Syrië in Libanon, geniet de steun van de VS, Frankrijk en Saoedi-Arabië.

Siniora gaat ervan uit dat Hezbollah met de acties tegen de regering probeert te verhinderen dat een internationaal tribunaal verdachten van de moord op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri – een criticus van Syrië – gaat berechten Veel Libanese sunnieten, christenen en druzen verdenken Syrië ervan achter de moord te zitten.

Syrië ontkent elke bemoeienis met de moord. Hezbollah zegt in principe achter de vorming van een internationaal tribunaal te zijn, maar te vrezen dat de Verenigde Staten en Frankrijk het zullen misbruiken als een wapen om Syrië te treffen. (Reuters)