Het riet snijdt langs het tentdoek

Slapen op het water in een tent op een houten vlot. Bij mooi weer pak je de kano om het stiltegebied te verkennen en bij windkracht 5 blijf je in bed en verroert geen vin.

Houten vlot met kano’s op de Steenbergse Vliet Foto Akkermans Outdoor centre Akkermans Outdoor Centre

Aankomen op een camping, verplicht kennismaken met de buren die je vragen of je een goede reis hebt gehad en je dan een ‘bakkie’ uit hun veel te plakkerige plastic bekertjes onder hun veel te grote luifel aanbieden. In de rij staan om je haar te wassen en als je dan aan de beurt bent er achter komen dat je niet het goede douchemuntje bij je hebt gestoken.

Nee, kamperen is niet mijn sterkste kant, maar slapen in een tent op het water vind ik geweldig. Op de Steenbergse Vliet liggen drie kampeervlotten van Akkermans Outdoor Centre, waar je met maximaal 5 mensen per vlot de watervakantie van je leven kunt hebben. De vlotten liggen op zo’n dertig meter afstand van elkaar. Je kunt niet even naar elkaar toe wandelen want er ligt geen begaanbaar land tussen de vlotten. Alleen over het water kun je naar de buren. Als je al naar de buren zou willen…

Een kampeervlot bestaat uit stevige boomstammen die zijn gemonteerd op drijvende vaten. Het grootste gedeelte van het vlot (4x4m) is overdekt door een groene stevige tent. Daarvoor heb je een soort terras van een meter, dat tevens dienst doet als steiger.

De drie vlotten liggen in een stiltegebied aan de monding bij het Benedensas dat op een paar kilometer van het drieprovinciënpunt Brabant, Zeeland en Zuid-Holland ligt. Het grenst aan een sluizencomplex dat toegang geeft tot het Krammer-Volkerak.

Het avontuur begint bij het botenhuis waar we de ‘sleutel’ van ons vlot krijgen. Dat wil zeggen: een Canadese kano met daarin drie stoeltjes, drie matrasjes, een veger, een wc-emmer, een informatiemap, een jerrycan met schoon water, een lege jerrycan voor het spoelwater en een afgesloten krat met daarin twee lampjes en twee gasbrandertjes. En niet te vergeten, ook een hermetisch af te sluiten tonnetje voor waardevolle papieren en andere dingen die je liever niet wil verliezen als de kano („Het komt wel eens voor …”) in het ergste geval toch omslaat. Onze bagage past er net nog bij en ook onze eigen kampeerspullen worden vakkundig ingepast. En zo peddelen we voor eerst met het hele gezin in een kano, naar ons vlot.

Wat een rust, wat een mooi water en wat een uitzicht over het Zeeuwse landschap. Vanaf de eigen steiger duiken we het water in, we voeren de waterhoentjes en we scheren steentjes over het water. De kano is ons vervoermiddel als we ’s middags boodschappen gaan doen – we nemen steeds het tonnetje mee voor onze waardevolle spullen. We begroeten de vissers op het water en verder zien of spreken we niemand op de Steenbergse Vliet.

We genieten van zelfgebakken pannenkoeken met spek en we hebben mandarijnen meegenomen voor de dorst. Ook gaan we op zoek naar leuke restaurants in Steenbergen. Onze keuze is gevallen op De Wallevis aan de kade. We kiezen voor Wereldwijnen & Tapas. Geen bijzondere maar wel heerlijke Spaanse tapas + drie glazen wijn naar keuze. We mogen kiezen uit het hele assortiment van het restaurant, en de ober wijst ons op een paar prachtige wijnen die al open staan.

Nog wel even terugvaren naar de tent natuurlijk, maar daar zijn we na de eerste dag al aan gewend. We slapen heerlijk op onze waterbedden en luisteren naar het riet dat vervaarlijk langs het tentdoek snijdt. En die ene nacht met windkracht 5 (heel stil liggen, geen vin verroeren anders slaat het vlot wellicht op tilt) zijn we de volgende dag al weer vergeten. Onze kano lag er nog en geen scheerlijn gebroken. Met de kano zijn ook prachtige tochten te maken tussen het Benedensas en het Bovensas. En bij rustig weer mag je zelfs het Krammer-Volkerak op.

En o ja, bij de kanoloods is een goede douche en een schone wc. Je mag als kampeervlotgast ook gebruik maken van de sanitaire voorzieningen van het Outdoor Centre zelf, zo’n vijfhonderd meter verderop, maar dan stap je wel weer in de wereld van de echte camping.

    • Margot Poll