Er zijn ook andere musea dan alleen kunstmusea

`Nederlandse musea trekken recordaantal bezoekers` luidde de kop boven een juichend artikel over de aantrekkende bezoekcijfers (NRC Handelsblad, 2 januari). Een heuglijk feit. Minder heuglijk is de inhoud van artikel en het infographic. Het blijkt namelijk helemaal niet te gaan om `de Nederlandse musea`, maar uitsluitend om de kunstmusea.

Zijn er in ons land geen andere musea? Waar staan de bezoekersaantallen van Naturalis, het Rijksmuseum van Oudheden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde, het Scheepvaartmuseum, het Maritiem Museum Rotterdam, het Havenmuseum en nog vele andere? Het Joods Historisch Museum wordt dan nog wel in de tekst genoemd, maar mag in het grafiekje niet meedoen.

Al deze musea zouden de provinciale kunstmusea uit het grafiekje hebben doen tuimelen. Een gemiste kans, waardoor het blijft lijken alsof een museum een kunsttempel moet zijn en ons land geen ander erfgoed bezit. Gelukkig weten onze bezoekers beter.

    • Jelle Reumer
    • Directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam