Eigen bank eigenaars C&A

Bij de Anthos Bank aan de Amsterdamse Zuidas hangt geen pinautomaat en gewone mensen kunnen er niet terecht. De Anthos is de privébank van de rijkste familie van Nederland: de familie Brenninkmeijer.

De oprichters en eigenaren van winkelketen C&A beschikken sinds januari 2004 over een bankvergunning voor hun eigen Anthos Bank, een van de tientallen entiteiten die zich bezighouden met het vermogen van de familie. Dat wordt door zakenblad Quote geschat op 15 miljard euro.

Dat de Anthos Bank een besloten bank is, blijkt uit het jaarverslag: „De doelstelling [...] is het verlenen van bancaire diensten aan bepaalde leden van de familie Brenninkmeijer, familievennootschappen en stichtingen.” De ‘rijke tak’ van de C&A-familie telt naar verluidt enige honderden leden. Die kunnen bij Anthos bijna net zo veel als bij een gewone bank: geld lenen, beleggingen laten beheren en een rekening-courant openen. Volgens de jaarrekening van 2005 beschikt de Anthos Bank over 700 miljoen euro aan ‘toevertrouwde middelen’. Bij de gehele Anthos-organisatie, inclusief vermogensbeheertak en het verzekeringsbedrijf, werken 135 werknemers, zo blijkt uit een personeelsadvertentie. Daarin omschrijft Anthos zichzelf als een „internationaal familie-advieskantoor” dat „hoogwaardige diensten op fiscaal-juridisch en financieel gebied” verleent.

In de driekoppige directie zit geen Brenninkmeijer, in de raad van commissarissen zitten er twee. In 2005 trok Anthos ING- bankier Jan Huisman aan voor de dagelijkse leiding.

Miljardairs: pagina 19

    • Philip de Witt Wijnen