Een miljard aardbewoners is aangesloten op internet

Dit is het verhaal van de grote getallen. Eén miljard wereldburgers is via internet met elkaar verbonden. Naar schatting

50 miljoen mensen hebben inmiddels een eigen weblog. Het internetspel Second Life telt wereldwijd al 1 miljoen deelnemers. En in de interneteconomie gaan, na de dotcom-crash van eind jaren negentig, opnieuw miljarden om. Zelfs binnen de virtuele wereld wordt inmiddels geld verdiend door voor virtuele dollars virtuele produkten aan te bieden. Mensen gamen, chatten, mailen, zoeken en halen vanuit alle hoeken en gaten van de wereld hun eigen informatie. Ze gebruiken het net om muziek te downloaden, uitverkochte boeken te kopen, afspraken te maken, hun kunsten te vertonen, grappen uit te halen, misdaad te bedrijven, van seks te genieten en wat er op ditzelfde moment nog meer aan vindingrijkheid wordt geboren. En niemand die voorspellen kan waar het eindigt.

Omdat we hier met een revolutie te maken hebben, is M deze maand geheel aan internet gewijd. Geschiedenis, techniek, geldzaken, trends, censuur, criminaliteit, je kunt het zo gek niet verzinnen of het net heeft er bemoeienis mee.

Een van de curieuze bijverschijnselen van dit wonder is dat wij onze privacy zonder slag of stoot hebben opgegeven. Lagen we vroeger nog wakker van overheden die zich met ons privéleven bemoeiden, nu zwerft ieders digitale fingerprint via het net de wereld rond. Sollicitatiecommissies blijken standaard even te googelen of de sollicitant wel eens rare dingen heeft gedaan op het net. Bedrijven maken ook op een andere manier gebruik van onze vingerafdruk:

ze brengen in kaart wie waarvan houdt en bestoken hem dan met voordelige aanbiedingen. Niemand kan dat kennelijk schelen. Sterker nog: het past in de sfeer van exhibitionisme waar wij ons met steeds grotere graagte aan overgeven.

Je blogt, gooit je privékiekjes en filmpjes het net op en sommigen gaan zelfs wereldwijd uit de kleren. Oneindig is kennelijk de nieuwsgierigheid van de mens en nog onmetelijker zijn ijdelheid.

    • Laura Starink