Dieren

Wat ons van dieren onderscheidt is een naar verhouding groot brein. In een paar honderdduizend jaar werd ons hoofd steeds groter, maar waar dat voor dient is een raadsel.

Wat heeft het voor zin denk- en voorstellingsvermogen te ontwikkelen, als we vervolgens op zoek naar een heldere verklaring in het duister tasten en ieder zijn waarheid predikt.

Hier aan de voet van de Akropolis, op de Agora, zijn we ooit begonnen met redeneren en filosoferen. Met elkaars opvattingen betwisten en elkaar klemzetten. Net zo lang tot sommige mensen vonden dat ze zó gelijk hadden, dat er een gifbeker aan te pas kwam. Uit die beker wordt nog iedere dag gedronken.

Schildpadden zijn er al meer dan honderd miljoen jaar, maar die lopen niet met van die ingewikkelde vragen rond. Die hebben ook niet zo'n groot hoofd. Die zijn er over een tijdje nog wel, wij niet als we zo doorgaan.