De profundis clamavi Peter Kooij en L’Armonia Sonora Ramée

De profundis clamavi Peter Kooij en L’Armonia Sonora Ramée (RAM 0604) *****
De profundis clamavi Peter Kooij en L’Armonia Sonora Ramée (RAM 0604) *****

De profundis clamavi Peter Kooij en L’Armonia Sonora Ramée(RAM 0604)

De profundis clamavi is de titel van een cd met zes Duitse geestelijke cantates en een Sonate van Biber. De profundis clamavi is de Latijnse versie van Psalm 130. ‘Uit de diepte roep ik tot u, HEER’, zegt de Nieuwe Bijbelvertaling. De Statenvertaling luidde: ‘Vanuit de diepten roep ik tot U, o HEERE!’ Vondel maakte een sterke hertaling: ‘O Hoor! om noodhulp riep ik U, uit ’s afgronds diep; O Heer! aanhoor ons schreyen’. Het mooie van klaagzangen is dat ze vaak eindigen in lofzangen: ‘Want bij zijn Majesteit vindt elk barmhertigheid’

De voortreffelijke bas Peter Kooij zingt de toonzetting van De profundis clamavi van Nicolaus Bruhns als een gedreven voorzanger bij het indringend spelende ‘authentieke’ ensemble L’Armonia Sonore, opgericht door de gambiste Mieneke van der Velden, bekend van vele uitvoeringen van Bachs Matthäus Passion. Van Bachs zoon Johann Christoff zingt Kooij het benarde ‘Wie bist du denn, o Gott, in Zorn auf mich entbrannt’.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen