de official

De microfonist interviewt de winnares. 4/1/2007 Foto Freddy Rikken Microfonist interviewt Chinese deelneemster. Achter hen Duitse winnares veldrijden Surhuisterveen.
De microfonist interviewt de winnares. 4/1/2007 Foto Freddy Rikken Microfonist interviewt Chinese deelneemster. Achter hen Duitse winnares veldrijden Surhuisterveen. Rikken, Freddy

Microfonist, daar bestaat geenopleiding voor. Je leert het in de praktijk tijdens de koersen in den lande. En natuurlijk helpt het wanneer je een liefhebber van deze sport bent. Want een onwelwillende treurwilg door de speakers, dáár zitten renners en publiek niet op te wachten. Hij heeft vele taken, onder andere het leveren van wedstrijdinformatie aan deelnemers én de al of niet betalende bezoekers. Vooral smeuïg, om het evenement interessant te maken én te houden. Het aankondigen van premies en mededelingen van de jury, hij weet de klassementen en samengestelde kopgroepen uit elkaar te houden en vergeet ook de belangen van de sponsoren niet. Die niet onbelangrijke groep bestaat tijdens de 13de internationale centrumcross van Surhuisterveen uit Ster hoofdsponsors, Ster supersponsors, Ster sponsors, supersponsors, hoofdsponsors en sponsors. Wie zou er nog uit het verloop van de wedstrijd kunnen komen zonder zijn deskundigheid? Want al na enkele ronden zien de deelnemers en deelneemsters er onherkenbaar uit. Vooral de natte zandhoop voor één dag tussen de visboer en het café annex permanence annex viproom annex perszaal is daar schuldig aan. De microfonist spreekt vele talen, vraagt indien nodig om applaus. En weet zich gesteund door een zinsnede uit het programmaboekje: ‘De organisatie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade en/of ongemak vóór, tijdens of na de wedstrijden.’

Dit is de 24ste aflevering in een serie over officials in de sport.

    • Freddy Rikken