Damrak onderuit door daling van Shell

Olieconcern Shell heeft gisteren een belangrijke rol gespeeld in de daling van de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter AEX. Die sloot bijna 1,3 procent lager op 494 punten, opnieuw verder weg van de 500-puntengrens die op de eerste handelsdag van het jaar, dinsdag, was bereikt.

Het aandeel Royal Dutch Shell, met een gewicht van 15 procent een van de twee zwaarst wegende fondsen in de AEX-index, daalde zelf met bijna 2,5 procent tot 25,76 euro. Omgerekend verloor het energieconcern ruim 4 miljard aan beurswaarde. Drukkende factor was vooral de olieprijs. Een vat ruwe olie is deze week met bijna 9 procent gedaald tot onder 56 dollar, de grootste prijsdaling sinds april 2005.

Akzo Nobel en Numico behoorden met een negatief rendement van bijna 2 procent eveneens tot de verliezers. Philips daalde met ruim 1,5 procent, onder invloed van slechtnieuwsberichten uit de internationale technologiesector, vooral rond fabrikanten van mobiele telefoons. Het Finse Nokia kreeg een lager beleggingsadvies van de invloedrijke zakenbank Credit Suisse. En in de Verenigde Staten kwam Motorola gisterochtend met een winstwaarschuwing.

Uitgever Reed Elsevier was met een waardestijging van 1,2 procent een van de weinige winnaars op de Amsterdamse beursvloer. Een winst die voortkwam uit onbevestigde geruchten dat zowel private-equityinvesteerders als branchegenoot Wolters Kluwer in de uitgeverij geïnteresseerd zouden zijn.

In de telecomsector gonsde het ook van de overnamegeruchten. KPN had daar vooral donderdag al van geprofiteerd, maar voerde de winst gisteren verder op met 0,4 procent.

Behalve door de olieprijs waren de Amsterdamse en ook andere Europese beurzen beïnvloed door de negatieve stemming op Wall Street. Op de beurs in New York kreeg vooral Motorola een knauw, na zijn winstwaarschuwing. Nieuwe werkgelegenheidscijfers in de VS waren weliswaar beter dan verwacht, maar ander macro-economisch nieuws over een verhoging van het gemiddeld uurloon droeg bij aan een dalende Dow Jones-index. Die sloot uiteindelijk op 12.398 punten, 0,7 procent lager dan de dag ervoor. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden 1 tot 1,2 procent in de min.