CES dag 1: wachten op Bill Gates

Las Vegas is voorspelbaar, maar nooit precies hetzelfde. Elk jaar blijkt er weer een hotel verdwenen, van eigenaar veranderd of vervangen door een nog wanstaltiger gebouw langs de Strip. Wat niet verandert: tijdens de Consumer Electronics Show, begin januari, zijn alle hotels twee keer zo duur en tochuitverkocht, doen de taxichauffeurs extra onbeleefd en staat

bill_1.jpg

Las Vegas is voorspelbaar, maar nooit precies hetzelfde. Elk jaar blijkt er weer een hotel verdwenen, van eigenaar veranderd of vervangen door een nog wanstaltiger gebouw langs de Strip. Wat niet verandert: tijdens de Consumer Electronics Show, begin januari, zijn alle hotels twee keer zo duur en tochuitverkocht, doen de taxichauffeurs extra onbeleefd en staat de stad bol van geeks en gadgetlovers. De CES begint officieel op maandag, maar op zaterdag kun je je registratiekaart al ophalen en het pre-show gedeelte bezoeken: de eerste toespraken over de CE-industry en alvast in de rij gaan staan voor de keynote van Bill Gates op zondag

Het enorme Las Vegas Convention Center (LVCC) is al jaren de vaste stek van de CES. Daar zijn alle stands met nieuwe gadgets en technische vindingen te bekijken. Maar dit jaar zijn de keynote speeches, de toespraken van de hogere IT-bazen, verplaatst naar het protserige Venetian-hotel. Het Venetian is net als het LVCC voorzien van een dikke plak lelijk hoteltapijt waar de Amerikanen het patent op lijken te hebben. Ook typisch Amerikaans: vroeg beginnen. De LG-persconferentie begint zondagochtend bijvoorbeeld om 8.00 uur. Daarna gaat het nonstop door met persconferenties totdat Bill Gates ‘s avonds zijn negende keynote speech geeft.
Wie Bill Gates wil zien moet daar wel een uurtje of twee in de rij staan. Toch maar doen, want misschien is dit wel zijn laatste grote toespraak voor the industry In 2008 stapt immers Gates uit de MS-leiding. Bij de CES laat de rijkste man ter wereld zich meestal van zijn grappigste kant zien, vaak met hulp van een gast uit de showbizwereld zoals Jay Leno of een beroemde sportheld. Op de foto hierboven ziet Gates er ook opvallend olijk uit voor een miljardair.
Microsoft is op deze veertigste CES-aflevering prominenter aanwezig dan voorheen. Dat is te danken aan de lancering van Windows Vista en Office 2007, twee grote releases die waarschijnlijk ook de basis van Gates’ keynote zullen vormen. Daarom hangt er een gigantische Office-poster boven de entree van het beursgebouw. En daarom draaien de meeste laptops in het perscentrum op Vista. En - dat moet gezegd - Vista draait op de Lenovo Thinkpad T60 een stuk beter dan op het Toshiba testnotebook van Toshiba - knaloranje en nogal luidruchtig - dat NRC/next een paar weken mocht gebruiken.

Op de zaterdag is het nog rustig werken in het perscentrum; er zijn voornamelijk Aziatische journalisten die hun gratis beurstas op komen halen, een soort collectors item voor notoire CES-gangers. Deze keer is het een laptoptas van Toshiba. Knaloranje, want toeval bestaat niet.

    • Marc Hijink