Caritas

Aan welk goed doel geeft iemand en waarom? Deze week Egbert ten Cate, directeur van de in Amsterdam gevestigde Bank ten Cate & Cie.

Egbert ten Cate Foto Jørgen Krielen Jorgen Krielen/Amsterdan 02-01-2006/ Egbert ten Cate; Bank Ten Cate. Krielen, Jorgen

„Ik geef nooit aan algemene fondsen zoals bijvoorbeeld Unicef of een girorekening. Ik geef aan doelen waar ik persoonlijk voor benaderd word en als ik de persoon ken die de organisatie doet van het project. Niet dat ik vervelende dingen heb meegemaakt met algemene fondsen, maar ik geloof in particulier initiatief en heb er zo ook meer vertrouwen in dat het geld goed terechtkomt. Ook vind ik het te anoniem. Het is bovendien een goed gevoel als mede dankzij jouw geld een goed doel wordt bereikt.

„Zo heb ik een vissersboot geschonken aan een visser in Sri Lanka na de tsunami. De persoon die organiseerde dat de vissers weer boten kregen, was een bekende van mij. Ook heb ik veel geld gestoken in de restauratie van het kerkorgel van de doopsgezinde kerk in Almelo.

„Ik geef omdat ik tot nu toe een goed leven heb gehad en vind dat je iets moet teruggeven. Dat doe ik met geld, maar via bestuursfuncties in stichtingen ook met tijd. Ik denk dat ik per maand ongeveer drie dagen kwijt ben aan liefdadigheidswerk. Ik ben actief in het bestuur van Rijksmuseum Twenthe en voorzitter van de Stichting Huis Bergh dat zorgdraagt voor kasteel Bergh en de landerijen eromheen. Verder heb ik de restauratie geleid en grotendeels bekostigd van het Beeklustpark in Almelo. Dat park is aangelegd door een van mijn voorouders. Het kwam in handen van de gemeente die het in de jaren zestig naar de smaak van die tijd had verbouwd. Ik heb het teruggebracht naar de originele staat. Landschap en monumenten hebben mijn speciale interesse. Ik kijk ook naar de aanleg van een tweede park in Almelo.

„Ik heb zelf een stichting waardoor het organisatorisch makkelijker is om goede doelen te steunen. Financieel hanteer ik een eeuwenoude joodse wet. Hoewel ik zelf geen jood ben. Het stelt dat een goede jood 10 procent van zijn inkomen weggeeft. Het is jammer dat deze norm niet meer gehanteerd wordt in deze tijd.”

Heleen de Graaf

    • Heleen de Graaf